Net als vorig jaar komt Samsung ook in 2022 met een Fan Edition van het topmodel van een jaar eerder. Vorig jaar kregen we de Galaxy S20 FE voorgeschoteld, nu de Samsung Galaxy S21 FE.

En ook dit keer is het recept weer hetzelfde: een iets goedkopere variant van het topmodel met een paar aanpassingen om de lagere prijs te verantwoorden.

Wat is er dan anders dan de reguliere S21? Om te beginnen is het scherm iets groter. Hij groeit van 6,2 inch op de S21 naar 6,4 inch op de S21 FE.

Daarbij gaat wel de variabele beeldverversing verloren en staat hij bij het nieuwe model vast op 120 hertz. Ook is het scherm van het nieuwe model iets minder fel: 1200 cd/m2 tegenover 1300 cd/m3. Aanpassingen waar je hoogstwaarschijnlijk niets van gaat merken.

En zo gaat het verder, want ook de camera is iets minder. De S21 FE werkt met dezelfde 12 megapixel camera's als de S20 en moet het met een 8 megapixel telelens doen. De reguliere S21 heeft nieuwere 12 megapixel camera's met een grotere sensor en een 64 megapixel telelens.

Opvallend is dat de S21 FE een 32 megapixel frontcamera heeft, terwijl de S21 daar een 10 megapixel camera heeft. Maar wederom, van die dingen merk je in de praktijk waarschijnlijk verrassend weinig.

Samsung Galaxy S21 FE. Afbeelding: Samsung
Samsung Galaxy S21 FE. Afbeelding: Samsung

Grotere batterij en onbekende processor

Nog een opvallende verandering: de batterij van de Samsung S21 FE is aanzienlijk groter dan de telefoon waarop hij gebaseerd is. Hij krijgt 4500 mAh mee terwijl de S21 maar 4000 mAh kreeg.

Hoe zich dat vertaalt naar dagelijks gebruik, is nog onduidelijk, want de telefoon moet nog verschijnen en reviews zijn dus nog niet binnen. Door de grotere accu weegt de nieuwe telefoon wel 8 gram meer en dat terwijl nu de hele achterkant van goedkoper plastic is gemaakt.

In Amerika vertelt Samsung trots dat de S21 FE dezelfde processor als de S21 krijgt: de Qualcomm Snapdragon 888, maar in Europa is het nog niet helemaal duidelijk welke soc (system on a chip) de telefoon meekrijgt.

Samsung levert de toptelefoons al een tijd met andere soc's in Europa dan in de Verenigde Staten. De S21 en S21+ worden bijvoorbeeld afgeleverd met de Exynos 2100 chip. Of dat voor de S21 FE ook het geval gaat zijn, moeten we dus nog even afwachten.

Specificaties Samsung Galaxy S21 FE vs Galaxy S21

De S21 en S21 FE zijn op papier dus twee verdacht veel op elkaar lijkende telefoons. Toch is de FE 100 euro goedkoper in de aanschaf. Hij komt op 11 januari uit voor een vanafprijs van 749 euro.

Daarvoor krijg je de versie met 6GB intern geheugen en 128 GB opslag. Als je iets meer te besteden hebt, dan kun je kiezen voor de versie met 8 GB intern geheugen en 256 GB opslag voor 819 euro.

Samsung Galaxy S21 FE. Afbeelding: Samsung
Samsung Galaxy S21 FE. Afbeelding: Samsung

Let wel op, want de prijs die Samsung aan de telefoons meegeeft, is 100 euro goedkoper dan de huidige adviesprijs van de Samsung S21. Die bedraagt volgens Samsung 849 euro. Maar als je even rondkijkt op het internet vind je deze betere telefoon al voor minder dan 700 euro.

Sowieso is er erg veel concurrentie rond het prijspunt waarop Samsung de S21 FE lanceert. Denk maar eens aan de Google Pixel 6 die ook erg goed werd ontvangen door de reviewers

Dan hebben we nog een kanttekening, want Samsung lanceert steevast in het begin van het nieuwe jaar de nieuwe line-up van S-modellen. Dit jaar dus de S22. Deze telefoons zijn natuurlijk weer een upgrade over de vorige generatie. Als je echt het beste van het beste wilt, dan kun je beter even wachten.

LEES OOK: De Samsung Galaxy Z Flip 3 is de eerste vouwbare telefoon die we aanraden, maar voor €1.049 mag je iets meer verwachten