• Oprichter Sam Bankman-Fried van de omgevallen cryptobeurs FTX was een paar maanden geleden op papier nog miljardair en kan na zijn arrestatie veroordeeld worden tot een fikse gevangenisstraf in de VS.
  • Bankman-Fried is momenteel op borgtocht vrijgelaten en kreeg bezoek van bestsellerauteur Micheal Lewis, die naar verluidt werkt aan een boek over het cryptodrama.
  • In navolging van eerder werk van Lewis zouden ook hier al plannen voor een film klaar liggen.
  • Lees ook: Sam Bankman-Fried wist van fraude, zegt belangrijke zakenpartner van deze FTX-oprichter

Het verhaal van Sam Bankman-Fried is bij uitstek voer voor Hollywood. Een briljante twintiger die in korte tijd een crypto-imperium opbouwde en veelvoudig miljardair werd, totdat zijn bedrijf FTX binnen enkele weken als een kaartenhuis instortte. Na zijn arrestatie in november wacht Bankman-Fried mogelijk een jarenlange gevangenisstraf.

Het drama rond Bankman-Fried, dat barst van de sappige details, leent zich prima voor boeken en films. Michael Lewis, auteur van het waargebeurde beleggingsdrama ‘The Big Short’, heeft naar verluidt onlangs “enkele uren” met Bankman-Fried gesproken. Dat zou zijn gebeurd nadat ‘SBF’ onder huisarrest was geplaatst in het huis van zijn ouders in Palo Alto, zo meldde The New York Post dinsdag.

In navolging van eerder werk van Lewis zouden ook hier inmiddels plannen voor een film klaar liggen.

Lewis heeft Bankman-Fried de afgelopen maanden al vaker ontmoet. In november meldde de Hollywoodnieuwsbrief The Ankler dat Lewis al zes maanden bezig was om Bankman-Fried te interviewen.

Michael Lewis schrijft financiële drama’s rijp voor Hollywood

Lewis is de auteur van bestsellers als ‘The Big Short’ over hoe de kredietcrisis van 2008 en 2009, en ‘Moneyball’, waarin gedetailleerd wordt beschreven hoe algemeen directeur Billy Beane van de honkbalclub Oakland A’s statistieken gebruikte om een relatief sterk – maar ondergewaardeerd en dus goedkoop – team samen te stellen.

Beide boeken werden verfilmd. En deze films uit respectievelijk 2011 en 2015 kregen ook Oscar-nominaties. ‘The Big Short’ won de Oscar voor best bewerkte scenario. 

Ook het verhaal over Bankman-Fried wordt klaargestoomd voor het witte doek, zo lijkt het. Hollywood-nieuwssite Deadline meldde vorige maand dat Apple een deal sloot voor de rechten op Lewis’ uiteindelijke boek over de val van FTX en Bankman-Fried.

Naast de verfilmde boeken schreef Lewis ook het spraakmakende ‘Flash Boys’, waarin hij aan de hand van de opkomst van beursplatform IEX de handel en wandel van High Frequency Traders blootlegt.

Curatorenstrijd van FTX met BlockFi om belang in Robin Hood

Bankman-Fried wordt na de implosie van FTX, waarvan hij de oprichter en voormalig CEO is, geconfronteerd met verschillende fraudegerelateerde aanklachten en werd vorige week door de Bahama’s uitgeleverd aan de VS.

Deze week kwam in nieuwe rechtbankdocumenten naar voren dat Bankman-Fried ruim een half miljard dollar had geleend van zijn eigen hedgefonds Alameda Research. Samen met oud-bestuurder Gary Wang kocht hij daarvoor een belang in de beleggingsapp Robin Hood.

De lening is opvallend, omdat inmiddels duidelijk is geworden dat Alameda Research de beschikking had over tegoeden van klanten van FTX, zonder dat die daarvan op de hoogte waren gesteld.

De tegoeden van FTX-klanten vloeiden, zo blijkt nu, via Alameda ook weer naar een andere onderneming van Bankman-Fried en Wang om investeringen mee te doen. Daarmee is het belang van 8 procent van Bankman-Fried in Robin Hood inzet geworden van een rechtszaak.

De curator van FTX probeert beslag te leggen op het belang van Bankman-Fried en Wang in Robin Hood. Hij heeft daarbij concurrentie van de curator van het eveneens failliete cryptobedrijf BlockFi. Vanuit Alameda Research zou het belang van Bankman-Fried en Wang in Robin Hood namelijk als onderpand zijn toegezegd aan BlockFi vlak voordat FTX omviel. BlockFi is een van de schuldeisers van FTX.

Bankman-Fried is vorige week door de Bahama’s uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Daar loopt een onderzoek naar hem vanwege fraude.

‘SBF’ werd op 22 december door een federale rechtbank in New York vrijgelaten op een borgtocht van 250 miljoen dollar. Het bedrag voor zijn borgtocht werd niet cash uitbetaald, maar is deels gedekt door het huis van zijn ouders waar hij verblijft, samen met andere soorten onderpand.

LEES OOK: Caroline Ellison, de 28-jarige wiskundester die het private hedgefonds van FTX-oprichter Bankman-Fried aanstuurde, kan 110 jaar cel krijgen