Sam-Bankman Fried moet mogelijk tot februari 2023 zien te overleven in de enige gevangenis op de Bahama’s. De rechter besloot afgelopen dinsdag dat de voormalige CEO van cryptobeurs FTX tot zeker die tijd in hechtenis blijft en geen kans heeft om zich vrij te kopen door een borgsom te betalen.

De autoriteiten op de Bahama’s arresteerden Bankman-Fried maandag, op verzoek van de Verenigde Staten. Bankman-Fried wordt verdacht van onder andere fraude, het witwassen van geld en misbruik van vermogen van klanten.

Begin november werd het vermogen van Bankman-Fried nog op 16 miljard dollar geschat. Inmiddels is op bijna al zijn bezittingen beslag gelegd.

De beschuldigingen hebben allemaal betrekking op het omvallen van FTX, een van de grootste cryptobeurzen ter wereld. Naast handelsbeurs FTX had Bankman-Fried ook een privaat beleggingsfonds, Alameda Research. Justitie in de VS onderzoekt onder meer of vermogen dat klanten aanhielden bij FTX, op onwettige wijzen is overgeheveld naar Alameda Research.

In theorie kan Bankman-Fried een gecombineerde strafduur van 115 jaar krijgen, als hij op alle punten schuldig wordt bevonden. Maar juristen achten het vooralsnog onwaarschijnlijk dat de maximale strafmaat ook wordt toegepast.

Bankman-Fried moet wachten op uitlevering aan VS in beruchte gevangenis op de Bahama’s

Bankman-Fried wacht op een mogelijke uitlevering naar de Verenigde Staten. Tot die tijd moet hij zijn dagen doorbrengen in de beruchte Fox Hill gevangenis op de Bahama’s. Een strafinrichting die naar verluidt overbevolkt en onhygiënisch is.

De Bahama’s staan bekend om het hoge aantal gevangen per hoofd van de bevolking. Op dit moment zitten er 409 mensen per 100.000 inwoners in de gevangenis.

Aangezien Fox Hill de enige gevangenis van de Bahama’s is, betekent dit dat deze strafinrichting overbevolkt is. Dat heeft tot gevolg dat de leefomstandigheden verre van optimaal zijn.

Gevangenen zouden een uur per dag naar buiten mogen, maar overbevolking en het gebrek aan gevangenispersoneel maken dit soms onmogelijk. Hierdoor komen sommigen slechts een half uur per week in de buitenlucht, vertelde advocaat Romona Farquharson aan zakenkrant The Wall Street Journal.

Fox Hill heeft verschillende afdelingen, waaronder een aparte afdeling voor vrouwen. Ook zijn er verschillende gradaties van beveiliging. Gevangen met korte straffen voor misdaden waarbij geen geweld is gebruikt, moeten in principe op aparte afdelingen worden geplaatst.

Maar ook hierbij komen de overbevolking en het daaraan gekoppelde ruimtegebrek om de hoek kijken. Dat betekent bijvoorbeeld dat gevaarlijke gevangen die in een zwaar beveiligde afdeling zouden moeten zitten, tussen de rest van de gevangen kunnen belanden in afwachting op een plekje in de afdeling waar ze eigenlijk horen.

Volgens een mensenrechtenrapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken uit 2021 zouden gevangenen van Fox Hill menselijke uitwerpselen moeten verwijderen in emmers. Daarnaast zouden ze doorligwonden hebben van het liggen en slapen op de vloer gedurende langere periodes.

Volgens het rapport hebben gevangenen te maken met rattenplagen, maden en insecten in de cellen. Die cellen meten slechts anderhalve meter bij drie meter in het blok waar de maximale beveiliging van kracht is. Tot wel zes gevangenen delen deze cellen, zonder dat er matrassen of toiletten aanwezig zijn.

Gevangenen krijgen ook slecht te eten. Ze zouden naar eigen zeggen weinig voedzame maaltijden krijgen en daarbij duurt het soms lang voordat er nieuwe maaltijden beschikbaar zijn. Ook geven gevangen aan dat ze geen medische of psychische hulp krijgen tijdens hun verblijf in Fox Hill.

Uit het rapport blijkt dat bewakers niet in staat waren om met COVID-19 besmette gevangen adequaat in quarantaine te plaatsen.

Volgens persbureau Reuters leek Bankman-Fried teleurgesteld toen hij op dinsdag het vonnis in de rechtszaal te horen kreeg. Het persbureau beschreef dat hij zijn hoofd liet zakken en zijn ouders een knuffel gaf, nadat de rechter zei dat het risico dat hij zou vluchten, te groot was.

De rechter op de Bahama’s veroordeelde hem tot een verblijf in de penitentiaire inrichting op het eiland. Daar wordt hij aanvankelijk eerst geplaatst in de medische afdeling, meldde een plaatselijke ambtenaar aan Reuters.

LEES OOK: De gevallen cryptoster Sam Bankman-Fried stopte grif geld in een bonte verzameling van bedrijven: van een maker van militaire drones tot een vruchtbaarheidskliniek