Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
2:37

Twee zakenpartners van FTX-oprichter Sam Bankman-Fried zijn woensdag in de Verenigde Staten aangeklaagd voor hun betrokkenheid bij de omvangrijke fraude die leidde tot het omvallen van de cryptobeurs.

Volgens de openbaar aanklager in New York hebben de twee schuld bekend en werken ze mee aan het onderzoek. Ook beurswaakhond FTC heeft de twee aangeklaagd.

Het gaat om Gary Wang en Caroline Ellison. Wang was samen met Bankman-Fried medeoprichter van FTX. Ellison leidde Alameda, het investeringsfonds van Wang en Bankman-Fried dat een rol speelde bij de fraude.

FTX ging failliet omdat het bedrijf niet genoeg geld had om de tegoeden van gebruikers terug te kunnen betalen. Dat kwam onder meer omdat klanttegoeden van FTX werden overgeheveld naar Alameda. Daar kwamen ze vast te zitten in investeringen.

Hoofdverdachte Bankman-Fried werd woensdagavond overgevlogen van de Bahama's naar New York, waar hij donderdag wordt voorgeleid. Bankman-Fried werd multimiljardair dankzij een boom in cryptomunten tijdens 2020 en 2021.

De klanttegoeden die hij verduisterde stopte hij volgens de Amerikaanse autoriteiten in luxevastgoed en campagnebijdragen voor zowel Democratische als Republikeinse politici die zich verkiesbaar hadden gesteld in de tussentijdse verkiezingen dit jaar.

Caroline Ellison, de voormalige CEO van Alameda Research, hangt een maximumstraf van 110 jaar gevangenisstraf boven het hoofd, nadat ze een deal sloot met het ministerie van Justitie. Dat staat in de pleidooiovereenkomst die Ellison met de aanklagers op 18 december in New York ondertekende.

Volgens de pleidooiovereenkomst heeft Ellison zeven aanklachten aan haar broek hangen. Die kunnen samen een een maximale gevangenisstraf van 110 jaar opleveren. Hieronder vallen meerdere manieren van fraudepleging en ze wordt ook beschuldigd van samenzwering tot het witwassen van geld.

Door de deal met de aanklagers te sluiten, doet Ellison automatisch afstand van verweer tegen de aanklachten. Volgens haar overeenkomst gaat ze ook akkoord met restitutie, waarvan de rechtbank de hoogte zal bepalen. Daarnaast moet ze volledig meewerken met alles wat de FBI en de aanklagers van haar willen tijdens de rechtszaak. Daaronder vallen onder andere het leveren van bewijsmateriaal en het getuigen voor de jury.

LEES OOK: Zo lieten door de wol geverfde professionele beurshandelaren zich betoveren door het omgevallen cryptoplatform FTX van Sam Bankman-Fried