- Door de krapte op de arbeidsmarkt en de hoge inflatie, is het wellicht een goed moment om een loonsverhoging te vragen.
- Het tekort aan werknemers en het recordaantal openstaande vacatures biedt mensen de mogelijkheid snel te wisselen van baan en een hoger salaris te vragen.
- 4 tips voor succesvolle salarisonderhandelingen.
- Lees ook: Je loonstrookje in 2022: netto ga je er in salaris het meest op vooruit, als je 2x modaal verdient
Nu de Nederlandse werkloosheid op het laagste niveau ooit ligt sinds het begin van de metingen in 2003 en er begin dit jaar een record aan vacatures wordt verwacht, is het eerste kwartaal van 2022 misschien wel het perfect moment om eens met je baas te praten over je salaris.
Naast de groeiende werkgelegenheid heeft de inflatie in Nederland namelijk ook een recordhoogte weten aan te tikken. Afgelopen november bedroeg de gemiddelde stijging van prijzen van goederen en diensten 5,2 procent, dat is de snelste stijging sinds 1982.
Een slimme manier om in korte tijd je salaris op te krikken, is door te wisselen van werkgever en baan, maar het kan ook de moeite waard zijn om samen met je huidige baas te kijken naar de mogelijkheden die er binnen je baan of het bedrijf voor je bestaan.
“Goede werkgevers zullen openstaan voor dit gesprek, omdat ze hun huidige werknemers graag vast willen houden. In veel sectoren zien we al dat de salarissen omhoog gaan door de krappe arbeidsmarkt”, zegt Mikaela Elliott, senior manager bij banenplatform Indeed.
Dit zijn vier tips voor een succesvol gesprek over een salarisverhoging:
1. Timing
"De meeste mensen vragen op het verkeerde moment om loonsverhoging", zegt Laurie Ruettimann, loopbaanadviseur en schrijver van het boek 'Betting on You.
"Het beste moment om het gesprek aan te gaan hangt af van de cycli die een bedrijf doorloopt", geeft Mikaela Elliott van Indeed aan. "Zoek uit wanneer je leidinggevende de financiële ruimte krijgt om loonsverhogingen te geven, zodat je je in aanloop naar dat moment goed kunt voorbereiden en een sterke zaak voor jezelf kunt gaan opbouwen."
"Houd ook rekening met de algemene prestaties van de onderneming en met je eigen successen en prestaties, voordat je bij je manager aanklopt."
Volgens Indeed, zijn de beste momenten om om loonsverhoging te vragen:
- na het krijgen van een promotie;
- na het behalen van nieuwe kwalificaties;
- of bij het aannemen van een leidinggevende rol.
2. Onderbouw je argumentatie met feiten
Ga het gesprek niet aan zonder eerst goed te onderzoeken of je salarisvoorstel wel redelijk is.
Een goede tactiek om te berekenen wat je waard bent, is het gebruik van een salariscalculator. Hiermee kun je nagaan of de gemiddelde lonen in jouw sector zijn gestegen en kun je, onderbouwd, om een concurrerender salaris vragen.
"Zorg dat je een duidelijke reden hebt om om loonsverhoging te vragen en wees bereid om je salarisvoorstel te verantwoorden", zegt Elliot. "Daarnaast: oefen het gesprek voor je daadwerkelijk aanschuift bij de baas."
3. Overweeg goede secundaire voorwaarden
Als een werkgever je niet direct een loonsverhoging kan geven, doet hij of zij misschien andere suggesties zoals meer flexibiliteit wat betreft thuiswerken.
Wijs dit soort alternatieven niet te snel af, maar evalueer of ze misschien wel meer voor je betekenen dan een hoger salaris.
Elliot zegt hierover: "Hoewel salaris belangrijk is, is het niet het enige dat telt voor mensen. Werkgevers bieden daarom soms andere voordelen en extraatjes om werknemers aan te trekken en te behouden. Het belangrijkste is dat je je persoonlijke ambities en prioriteiten afweegt tegen het aanbod dat op tafel ligt. Als ze overeenkomen met je wensen, staar je dan niet blind op het loon."
4. Durf weg te lopen
Als er echt geen beweging te krijgen is in de onderhandelingen en je bent ongelukkig in de huidige setting, dan is het misschien tijd om weg te gaan.
"De loonsverhogingen zijn de afgelopen jaren, ondanks de inflatie, hardnekkig laag gebleven en als gevolg daarvan is van baan veranderen een van de beste manieren om een stap in je salaris te maken", zegt Elliot. "Dit geldt met name voor mensen die een opleiding hebben gevolgd en zich hebben bijgeschoold, waardoor ze beter geschikt zijn voor hoger betaalde functies."
Als je graag bij je werkgever wilt blijven, focus dan op secundaire opties die het bedrijf je wel kan bieden.