Jobhoppen levert IT’ers veel geld op, lazen we dinsdagochtend. Werkt dat ook zo in andere beroepen? En hoe vaak kun je dat trucje herhalen?

IT’ers die het afgelopen jaar in dienst bleven bij hun werkgever zagen hun salaris in doorsnee met 2,3 procent stijgen, terwijl jobhoppers er wel 10 tot 15 procent bij kregen, bleek dinsdag nog uit onderzoek van Berenschot en AG Connect.

De honkvaste IT’ers passen daarmee perfect in de algemene trend: ondanks het torenhoge aantal vacatures zit er nauwelijks beweging in de lonen, zeker als je die afzet tegen de inflatie.

Zo’n sprong van 10 tot 15 procent zul je bij je huidige werkgever niet snel maken, zeker niet als deze is gebonden aan cao-afspraken. Jobhoppen kan dan een aantrekkelijke optie zijn. Bij een nieuwe werkgever kun je immers opnieuw onderhandelen over je salaris, en valt er vooral iets te halen als jij actief bent benaderd voor de functie.

Maar de ene jobhopper is de andere niet, en je kunt natuurlijk niet ieder jaar overstappen en steeds 10 procent meer verwachten. Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je overweegt te jobhoppen voor een hoger salaris.


Jobhoppen loont vooral na 3 tot 5 jaar bij dezelfde werkgever...

Om jezelf aantrekkelijk te maken voor andere werkgevers, heb je een beetje ervaring nodig. Drie maanden in een startersfunctie is niet genoeg, maar er lijkt qua salarisverhoging ook een houdbaarheidsdatum te bestaan.

Payrollbedrijf ADP onderzocht de salarisstrookjes van 24 miljoen werkenden in 2016 en ontdekte dat de grootste salarissprong wordt gemaakt door mensen die overstappen na drie tot vijf jaar bij dezelfde werkgever. Zij gingen er gemiddeld 8,3 procent op vooruit. Minder dan twee jaar ervaring maakt je nog relatief onaantrekkelijk (2,7 procent), en vanaf zes jaar wordt de salarissprong weer kleiner.

Dat laatste kan natuurlijk komen doordat je in zes jaar intern carrière hebt gemaakt en een mooi salaris hebt opgebouwd. De verhoging bij een overstap is dan relatief minder groot, vergeleken met de situatie waarbij je van een juniorfunctie in het ene bedrijf naar een hogere functie in het andere verhuist. Maar er is qua directe salarisverhoging dus wel een golden window.


... maar jobhoppen werkt alleen in het begin van je carrière

De cijfers die dit onderbouwen zijn wat ouder, maar spreken boekdelen. Volgens onderzoek van de universiteit van British Columbia in 2008 word je als jobhopper alleen beter beloond in de eerste vijf jaar van je carrière. Over een hele loopbaan bekeken dáált het salaris volgens het onderzoek juist met 1 procent per baanwisseling.

Dit sluit aan bij een onderzoek dat de Katholieke Universiteit Leuven in 2006 publiceerde. Daarin zagen de onderzoekers dat de eerste vier baanwisselingen nog tot steeds hogere salarissen leidden, maar dat vanaf de vijfde keer jobhoppen een negatief effect optreedt. Mensen die meer dan tien keer van werkgever waren gewisseld, verdienden zelfs 19 procent minder dan werknemers die op hun plek bleven zitten.


In krapteberoepen is jobhoppen de moeite waard...

De personeelstekorten in Nederland zijn nog altijd niet nijpend genoeg om in 2019 te leiden tot een grote salarissprong voor werknemers. Dat schreef het FD op basis van onderzoek van beloningsadviseur KornFerry onder 520 grote werkgevers. Maar voor werknemers in krapteberoepen hebben werkgevers wel degelijk maatwerkoplossingen klaarliggen.

"Degene die profiteert is vooral de jobhopper", aldus consultant Rob Westrek van Korn Ferry tegen de krant. "Werkgevers betalen 5 tot 10 procent meer om nieuwkomers binnen te halen, maar zijn terughoudend met structurele verhogingen voor de zittende mensen."

Zo bleek uit een rondgang van Trouw inderdaad dat de lonen in de technieksector fors stijgen. Werkgevers bieden tegen elkaar op en recruiters proberen personeel weg te kapen. Hier heb je bij potentiële nieuwe werkgevers dus een sterke onderhandelingspositie.

Ook accountantskantoren moeten alle zeilen bijzetten om nieuw personeel binnen te halen. Uit het Accountancy Beloningsonderzoek 2018 blijkt dat de salarissen hier daarom ook flink aan het stijgen zijn.

En er was dinsdagochtend dus het nieuws van de jobhoppende IT'ers die er 10 tot 15 procent bij krijgen. In krapteberoepen valt er zeker iets te halen.


... maar ook hier kun je het overdrijven

Hoewel jobhoppen met name door jongeren steeds normaler wordt gevonden, schrikken werkgevers op een gegeven moment terug van een cv vol baanwisselingen. Bijna zeven op de tien werkgevers nodigt sollicitanten die vaak van baan zijn gewisseld, niet uit voor een gesprek, volgens onderzoek van vacaturesite Indeed onder meer dan 200 Nederlandse werkgevers.

"Ik wilde gewoon weer een leuke uitdagende baan voor 40 uur op één plek, maar dat bleek heel wat ingewikkelder dan gedacht", bevestigde een anonieme jobhopper van 45 naar aanleiding van het onderzoek tegenover Metro. " Ik heb het geprobeerd via uitzendbureaus en headhunters; die zijn allemaal heel erg enthousiast. Maar als ik dan eenmaal op gesprek kom valt de keus toch altijd op iemand die heel lang bij hetzelfde bedrijf heeft gewerkt."

Denk dus goed na voordat je een sport maakt van jobhoppen voor een hoger salaris. Het kan positief uitpakken, zeker in krapteberoepen en vroeg in je carrière, maar als je niet oppast kan het ook lelijk misgaan. Bovendien weet je nooit precies waar je terechtkomt, als je overstapt naar een nieuwe baan.

Als je al een prima salaris verdient bij een leuk bedrijf, hoeveel groener kan het gras bij de buren dan nog zijn?


LEES OOK: Je pensioen aanvullen met €1.000 per maand: het maakt nogal uit of je vermogen wil opeten, of juist in stand houden op je oude dag