Door de krapte op de arbeidsmarkt en de gewenning aan hybride werken, afwisselend thuis en op kantoor, ontstaat er een grotere behoefte aan flexibele werkgevers. Werkgevers die zowel flexwerkers als vaste krachten inzetten, rekening houden met culturele diversiteit en de wensen en eisen van werknemers respecteren.

Ook dit jaar brengt HR- en recruitmentspecialist Robert Half weer zijn salarisgids uit met daarin salarisindicaties, trends en inzichten in secundaire arbeidsvoorwaarden. In verschillende sectoren legt de salarisgids 2023 populaire beroepen langs een meetlat, geïndexeerd op basis van ervaring en kwaliteiten van een werknemer.

Een dergelijke indeling is handig voor zowel mensen die solliciteren, als HR-professionals die op zoek zijn naar kandidaten om openstaande vacatures te vullen. In zijn indeling maakt Robert Half gebruik van percentielen:

  • 25e percentiel: Kandidaat heeft weinig of geen ervaring in de functie en is zijn of haar vaardigheden nog volop aan het ontwikkelen.
  • 50e percentiel (mediaan): Kandidaat heeft een gemiddelde ervaring en beschikt grotendeels over de nodige vaardigheden.
  • 75e percentiel: Kandidaat heeft bovengemiddeld veel ervaring, beschikt over (zo goed als) alle nodige vaardigheden en kan ook gespecialiseerde kwalificaties hebben.

De salarisindicaties in zijn gids omvatten geen bonussen, secundaire arbeidsvoorwaarden of andere compensaties.

Uit het rapport van Robert Half blijkt dat er binnen de finance-wereld steeds vaker een eenmalige bonus wordt aangeboden. Ook bieden werkgevers meer flexibiliteit en proberen ze een aantrekkelijke en uitdagende werkomgeving proberen te creëren. Aan de andere kant wordt steeds vaker op projectbasis geworven, in plaats van vaste krachten.

Hieronder volgt dan een lijstje van salarissen op de Nederlandse arbeidsmarkt voor enkele financiële en administratieve functies waarop Robert Half deze indeling heeft toegepast, uit de salarisgids 2023.

Wat opvalt binnen de salarissen voor financiële functies is dat met name posities waar meer verantwoordelijkheid wordt gevraagd, zoals manager of team lead, er flinke doorgroeimogelijkheden zijn wat betreft salaris. Bij deze posities blijkt ook dat ervaring en kwaliteit een groot verschil maakt in de salarispercentielen.

Datzelfde geldt bij administratieve posities: een HR Manager met ruime ervaring of bepaalde specialistische kwaliteiten kan fors meer verdienen dan iemand die zijn of haar eerste stappen in het vak zet.

LEES OOK: Door krapte op de arbeidsmarkt bieden werkgevers jongere kandidaten steeds vaker een tijdelijk startcontract met uitzicht op vast