• Werkgevers bieden steeds vaker tijdelijke vacatures aan nu ze vanwege de krappe arbeidsmarkt meer moeite hebben om geschikt vast personeel te vinden.
  • Volgens recruitmentbureau Robert Half is starten op uitzendbasis ook steeds vaker een mooie brug naar een vaste functie.
  • Vooral voor derde- of vierdejaars studenten is tijdelijk werk een goede manier om werkervaring op te doen tijdens hun opleiding.
  • Lees ook: Uitzendbranche onder druk door krapte op arbeidsmarkt

Werkgevers bieden steeds vaker tijdelijke vacatures aan nu ze vanwege de krappe arbeidsmarkt meer moeite hebben om geschikt vast personeel te vinden. Dat blijkt uit onderzoek van recruitmentbureau Robert Half. Ook zijn werkgevers steeds vaker bereid een tijdelijk contract om te zetten naar vast, als er een goede klik blijkt te zijn met een kandidaat, om te voorkomen deze kwijt te raken.

“Bedrijven zijn anders gaan kijken naar tijdelijke vacatures”, zegt directeur Nitin Parbhudayal van Robert Half. “Ze beschouwen deze vacatures als een extra optie om vast personeel te werven en zullen bij een match tussen een tijdelijke werknemer en het bedrijf of de functie ook sneller overgaan tot het aanbieden van vaste contracten.”

Begin dit jaar is het aantal vacatures voor tijdelijk werk met 41 procent toegenomen ten opzichte van dezelfde periode in 2021, constateert Robert Halt. Tijdelijke medewerkers kunnen ondernemingen met extra ondersteuning en specifieke expertise meer ademruimte geven op de krappe arbeidsmarkt.

Tijdelijk werk is vooral voor derde- of vierdejaars studenten een goede manier om werkervaring op te doen tijdens hun opleiding. Zo kunnen ze ontdekken welke sector en welk type baan het beste bij hen past. Net afgestudeerden hebben meestal liever gelijk vast werk, maar een tijdelijke baan kan volgens Robert Half ook voor hen de ideale opstap zijn voor een carrière, als ze niet meteen een vaste baan kunnen vinden die op hun lijf geschreven is.

“Starten op uitzendbasis lijkt steeds vaker een mooie brug te vormen naar een vaste functie”, zegt Parbhudayal daarover. In de eerste maanden van dit jaar was meer dan de helft (52%) van de tijdelijke functies een opstap naar permanent werk, in vergelijking met dezelfde periode in 2021.

LEES OOK: Werkloosheid blijft extreem laag, meer jonge mannen hebben een baan vergeleken met jonge vrouwen