De arbeidsmarkt blijft extreem krap. Eind vorige maand becijferde uitkeringsinstantie UWV dat het aantal vacatures in het tweede kwartaal vergeleken met een jaar eerder met 44 procent is toegenomen.

Omdat de banen momenteel voor het oprapen liggen, moeten werkgevers hun best doen om talent te winnen én te behouden. Zo ziet bijna driekwart van de werkgevers zich genoodzaakt om nieuw talent een hoger salaris te bieden dan huidige werknemers met een soortgelijke functie en ervaring, signaleert recruitmentbureau Robert Half in zijn Salarisgids 2023.

Ook andere extraatjes spelen een steeds grotere rol in het oplossen van het personeelstekort. Robert Half geeft als voorbeeld een flexibele opstelling vanuit de werkgever ten aanzien van thuiswerken.

In de strijd om werknemers worden ook zogenoemde counteroffers steeds vaker ingezet. Een werknemer krijgt dan een hoger salaris aangeboden om vertrek te voorkomen. Deze zet kan echter ook nadelig uitpakken, waarschuwt Nitin Parbhudayal, director bij Robert Half Nederland, in een persbericht. “Counteroffers kunnen een waardevol instrument zijn, maar je kunt er ook een verkeerd signaal mee afgeven. Waarom is er nu bijvoorbeeld wél opeens salarisverhoging mogelijk, terwijl dat eerder misschien onbespreekbaar was?”

Ook secundaire arbeidsvoorwaarden wegen steeds zwaarder mee. Populaire opties die door werkgevers geboden worden zijn: thuiswerkbenodigdheden (52 procent), een financiële thuiswerkvergoeding (51 procent) en een bijdrage in de ziektekostenverzekering (42 procent).

Bron: Robert Half Nederland
Bron: Robert Half Nederland

LEES OOK: Denk je wel eens: ‘Deze vergadering had ook een mailtje kunnen zijn’ – dan is dat vaak ook het geval