Een Russische soldaat die zijn arm verloor tijdens gevechten in Oekraïne, heeft geklaagd dat hem twee armprotheses waren beloofd. Hij moest maanden wachten en kreeg uiteindelijk een metalen stok (klik hier voor foto’s) met een uiteinde van kunststof.

Vadim Sharipov deed zijn relaas voor een Siberische nieuwswebsite die onder Radio Free Europe valt. Hij zei dat zijn arm was geamputeerd, nadat hij in oktober 2022 gewond was geraakt in een gevecht waarbij machinegeweren werden gebruikt.

Hij vertelde de nieuwssite dat hij, nadat hij het ziekenhuis had verlaten, voor revalidatie naar Sint-Petersburg werd gestuurd. Afgelopen januari mocht hij weer naar huis. Vervolgens nam Sharipov contact op met het Russische ziekenfonds om armprotheses te krijgen.

Maandenlang hoorde hij niets, totdat hij in mei eindelijk medische hulpmiddelen ontving. De ene prothese zou een vervangende hand moeten zijn, terwijl de andere het mogelijk moest maken om verschillende hulpelementen toe te voegen. Maar ze werkten geen van beide.

De prothese die als vervangende hand moest dienen, was te groot, terwijl de andere extreem rudimentair was. "Het is gewoon een metalen stok met een plastic uiteinde!", gaf Sharipov aan. "Waarom zou ik tevreden zijn met een stok in plaats van een prothese."

Sharipov wil nu het Russische ziekenfonds aanklagen. Hij wist naar eigen zeggen dat Russische veteranen niet altijd goed behandeld worden door de staat, maar had iets beters verwacht. Zeker gelet op het feit dat protheses goedkoper zijn dan uitbetalingen die aan andere veteranen zijn beloofd.

Lees ook: De Russische beurs kent een topjaar, in schril contrast tot de economie van Rusland – maar er is wel iets vreemds aan de hand

Veel kritiek op omgang Rusland met eigen soldaten

Rusland heeft veel kritiek gekregen op de manier waarop het met zijn eigen soldaten omgaat, nadat het land in februari 2022 Oekraïne binnenviel.

Het Britse Ministerie van Defensie gaf afgelopen juli aan dat ongeveer de helft van de Russische dodelijke slachtoffers in Oekraïne te voorkomen was geweest, omdat ze het gevolg waren van onder meer trage evacuaties van gewonden.

Ook zijn er gevallen bekend van gewonde Russische soldaten die zijn teruggestuurd naar de frontlinie, zonder een adequate medische behandeling.

LEES OOK: Oekraïne en de VS mixen wapensystemen om de verdediging van Kyiv te versterken – tegen verwachting in lijkt dat te werken