Oorlog in Oekraïne? Hoge inflatie en druk op de economie? Als je naar de beurs van Rusland kijkt, lijkt het of er geen vuiltje aan de lucht is.

Zo staat de Russische MOEX-index met de 50 grootste beursgenoteerde bedrijven van het land sinds de start van dit jaar bijna 50 procent hoger. Deze index bevat overigens veel Russische energie- en grondstoffenbedrijven, waaronder Gazprom en Rosneft.

Belangrijke kanttekening is dat de stijging van de MOEX-index in roebel wordt gemeten. Tegenover de euro is de roebel dit jaar bijna 25 procent gedaald, dus in euro’s gerekend zou de stijging van de Russische index op iets minder dan 25 procent uitkomen. Dat blijft uiteraard zeer fors.

De positieve stemming op de Russische beurs heeft geleid tot een reeks beursintroducties, uiteenlopend van wodkaproducenten tot mijnbouwers die zich op goud richten.

Uit data van persbureau Bloomberg blijkt dat zo'n zes Russische bedrijven dit jaar de stap naar de beurs hebben gewaagd, waarbij voor in totaal omgerekend zo'n 120 miljoen euro aan aandelen is geplaatst bij beleggers. Dat is een forse stijging ten opzichte van afgelopen jaar toen slechts één bedrijf de stap naar de Russische beurs waagde. Volgens persbureau Interfax willen nog vijf bedrijven dit jaar hun debuut maken.

Het zijn overigens vooral binnenlandse, particuliere beleggers die actief zijn op de Russische beurs, signaleert Bloomberg.

Lees ook: Turkije lijkt doorvoersluis voor Nederlandse producten om sancties tegen Rusland te omzeilen

Buitenlands kapitaal zit vast op Russische beurs

Bij de ogenschijnlijk bloeiende activiteit op de Russische beurs past wel enige voorzichtigheid. Rusland heeft met het oog op de stabilisatie van de economie en in reactie op westerse sancties forse restricties opgelegd ten aanzien van de in- en uitstroom van kapitaal. In de praktijk betekent dit dat buitenlandse beleggers geen beleggingen kunnen verkopen op de Russische beurs om kapitaal uit het land te halen.

Volgens economen van de Amerikaanse Yale-universiteit betekent dit dat de Russische beurs op volstrekt kunstmatige wijze wordt ondersteund.

Intussen kampt de economie van Rusland wel degelijk met zwaar weer. Zo vertoont de inflatie een stijgende lijn, met een plus van 6,7 procent in oktober op jaarbasis. De hoge inflatie maakt de financiering van de oorlog in Oekraïne duurder, omdat Rusland hiervoor deels afhankelijk is van de import van onder meer wapens.

“Door de toenemende vraag, deels als gevolg van grote stijgingen van de defensie-uitgaven in combinatie met de krappere arbeidsmarkt, loopt de Russische economie het risico op oververhitting”, signaleerden Britse inlichtingendiensten onlangs. Ook lijdt de private economie onder de sterke focus op defensie-uitgaven.

LEES OOK: Rusland zet z’n hele economie op het spel met de uitputtingsoorlog in Oekraïne, volgens Britse inlichtingendiensten