ANALYSE – De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China trekt veel aandacht in de financiële wereld. Er is echter een land dat het nog zwaarder te verduren heeft door het beleid van de Amerikaanse president Donald Trump: Rusland

De Amerikaanse beurs reageert hypernerveus zodra Trump van zich laat horen via twitter. Sinds een paar weken ligt de nadruk daarbij op de  handelsruzie met China. Maar een andere wereldmacht voelt veel concreter de pijn van de confrontatiekoers van de Amerikaanse president.

De Russische beurs en de roebel zijn sinds afgelopen weekend keihard onderuit gegaan als gevolg van nieuwe Amerikaanse sancties. De RTS-aandelenindex is binnen enkele dagen met 13 procent gedaald.

Sancties tegen Rusland

Trump kondigde enkele dagen geleden nieuwe sancties tegen Rusland af. Als onderdeel van deze maatregelen mogen Amerikaanse bedrijven niet langer zaken doen met (ondernemingen van) zeven zeer vermogende Russische zakenlieden.

In sommige gevallen heeft dat flinke gevolgen. Aluminiumproducent Rusal – eigendom van door de sancties getroffen oligarch Oleg Deripaska – loopt bijvoorbeeld het risico dat het bedrijf niet langer aan bepaalde bankvoorwaarden kan voldoen. De beurskoers van het concern is binnen enkele dagen ongeveer gehalveerd.

Ook andere grote Russische grondstofbedrijven worden hard geraakt door de maatregelen. Trump heeft de sancties onder meer ingevoerd als vergelding voor de inmenging van Rusland in de Amerikaanse verkiezingen.

Roebel krijgt tik

Op de valutamarkt is de roebel sinds het bekend worden van de sancties met 11 procent gedaald ten opzichte van de euro.

(klik voor uitvergroting)

Die scherpe daling roept herinneringen op aan 2014, toen de Russische munt eveneens hard onderuit ging. Indertijd was een scherpe terugval van de olieprijs de belangrijkste boosdoener.

Rusland is sterk afhankelijk van olie-export bij het in evenwicht houden van de begroting. In dit opzicht is er nu juist geen enkele reden tot zorgen. Deels door de oplopende geopolitieke spanningen is de prijs van een vat Brent-olie in de afgelopen twaalf maanden met bijna 30 procent omhoog geschoten tot het hoogste niveau in meer dan drie jaar.

Hogere olieprijs speelt Rusland in de kaart

De Amerikaanse sancties zijn vervelend voor Rusland, maar dat valt in het niet bij de pijn van de scherp dalende olieprijs van 2014. Hoewel sommige bedrijven flink geraakt worden door de sancties, staat de Russische economie er per saldo goed voor.

Volgens minister van Financiën Anton Siloeanov stevent het land dit jaar zelfs af op een begrotingsoverschot. Op korte termijn kan de roebel mogelijk wat verder onder druk komen te staan door oplopende geopolitieke spanningen, vanwege tegengestelde belangen van Rusland en de Verenigde Staten in Syrië.

Spanning in het Midden-Oosten zal echter leiden tot een hogere olieprijs, die uiteindelijk weer Rusland in de kaart speelt. Het heeft er dan ook alle schijn van dat de roebelschok een tijdelijk fenomeen is in plaats van een structurele omslag in de valutawereld.

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (NBWM). Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV.