Russen staan te popelen om te verhuizen naar de bezette Oekraïense havenstad Marioepol, zo meldt de BBC. Dat is goed nieuws voor het Kremlin, dat de plaats wil omdopen tot een Russsische stad.

Marioepol viel in de lente van 2022 in Russische handen. De stad ondergaat nu een transformatie onder leiding van president Vladimir Poetin. Hij was afgelopen februari op bezoek in de stad om een nieuw, door de Russen gebouwd appartementencomplex te bezichtigen.

Verkeersborden in Marioepol worden vervangen door Russische exemplaren, lokale scholen moeten hun lesstof aanpassen en Russen beginnen zich in de bezette havenstad te vestigen, zo meldt de BBC.

Naar verluidt zijn er tientallen Russen via VKontakte, de Russische variant van Facebook, op zoek naar een woning.

Vladimir is zo'n iemand. Hij verkocht zijn huis in de Noord-Russische stad Moermansk om naar Marioepol te verhuizen. Tegen de Britse omroep zegt hij in een goedkoop appartement aan de kust te gaan wonen: "Marioepol zal een mooie stad worden."

Terwijl Rusland Marioepol eigen probeert te maken, blijven lokale Oekraïners zich verzetten. Vorige week zijn er naar verluidt nog 17 Russische officieren vergiftigd. Twee van hen zouden het niet hebben overleefd.

LEES OOK: Rusland was niet klaar voor grote hoeveelheid slachtoffers in Oekraïne, ondanks extra bloeddonaties en oefenoperaties op dieren