Het nu al 17 maanden durende conflict in Oekraïne heeft inmiddels zo’n 50.000 Russische slachtoffers geëist, blijkt uit een in juli gepubliceerd rapport van Associated Press. Dat komt neer op ongeveer 400 doden per dag, een bloederig cijfer waar het Kremlin zich blijkbaar op probeerde voor te bereiden.

In de maanden voordat Rusland Oekraïne zou binnenvallen, waren er meerdere indicaties dat het land zich aan het voorbereiden was op grote hoeveelheden slachtoffers, en daarmee dus ook op oorlog. Dat zegt generaal-majoor Tim Hodgetts, hoofd van de militaire medische diensten van de Britse strijdmachten, tegenover The Economist.

Rusland verplaatste meerdere veldhospitalen dichter naar de grens met Oekraïne. In die hospitalen waren chirurgen aan het oefenen op de lichamen van grote dieren die onder narcose waren gebracht. Ondertussen werden er ook bloeddonaties georganiseerd op Russische universiteiten.

Ondanks deze voorbereidingen, lijkt het alsof Rusland toch niet klaar was voor de grote hoeveelheid slachtoffers. Waarschijnlijk komt dit doordat president Vladimir Poetin, net als de rest van de wereld, niet had verwacht dat Oekraïne zich zo hard en lang zou verzetten tegen de invasie.

In januari meldde de Russische krant Agentstvo al dat zwaargewonde Russische soldaten werden teruggestuurd naar de frontlinies, zonder voldoende behandeling of rust te hebben gekregen. Als voorbeeld gaf de krant twee soldaten die met geperforeerde longen weer de oorlog in werden gestuurd. Anderen hadden verwondingen door granaatscherven en moesten, zonder dat deze verwijderd werden, weer vechten.

In januari meldde het Oekraïense leger dat Rusland drie nieuwe ziekenhuizen binnen een week had gebouwd. Hiermee zou het een poging willen doen om gewonde militairen op te vangen.

Volgens The Wall Street Journal zouden de medische capaciteiten van Oekraïne het land de overhand geven op Rusland. Volgens de krant heeft Kiev betere medische materialen en getrainde medici aan de frontlinies, waardoor Oekraïense soldaten een grotere overlevingskans hebben dan de Russen.

LEES OOK: Het tegenoffensief van Oekraïne kent een groot probleem: Rusland weet wat het kan verwachten en krijgt te veel tijd om zich voor te bereiden