De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn minister van Defensie Sergej Sjojgoe gefeliciteerd met “de succesvolle operatie in Marioepol”. Er zouden zich bijna 1.500 Oekraïense militairen hebben overgegeven.

Hij zei dat de aanval op het industrieterrein van staalbedrijf Azovstal bij de stad wordt stopgezet. Het is volgens Poetin niet nodig het offensief daar verder voort te zetten.

Het industrieterrein, waar volgens Sjojgoe nog ruim 2.000 Oekraïense strijdkrachten verzet bieden, wordt helemaal afgegrendeld volgens Poetin. Sjojgoe had bekendgemaakt dat de stad in Russische handen was, maar het grote complex van het bedrijf Azovstaal nog steeds niet.

Volgens het Kremlin zullen strijders die het complex verlaten en zich overgeven met respect worden behandeld. Om het omsingelde staalbedrijf wordt al geruime tijd hevig gevochten.

In de ondergrondse gangen op het enorme fabriekscomplex zouden zich ook nog zo'n duizend Oekraïense burgers schuilhouden. Rusland zou inmiddels ruim 142.000 Oekraïners uit Marioepol hebben "geëvacueerd", aldus Sjojgoe.

Rusland heeft de mankrachten elders nodig

Het is niet duidelijk of het plotseling stopzetten van de aanval op het industrieterrein te maken heeft met de orthodoxe paasdagen die van donderdag tot en met zondag zijn.

Waarschijnlijker is dat het om een tactische zet gaat. De Verenigde Staten schatten dat Rusland momenteel 76 tactische bataljonsgroepen (BTG's), van elk zo'n 700 soldaten, actief heeft in Oekraïne. Oekraïense functionarissen hebben het over 87 BTG's. Maar volgens het Britse weekblad The Economist is een tiental van deze groepen druk met de strijd tegen de verzetshaarden in Marioepol. En deze strijdkrachten kan Rusland elders goed gebruiken.

De Oekraïense vicepremier Irinia Veresjtsjoek heeft Rusland opgeroepen alle burgers en gewonden die in het complex van Azovstal zijn te laten vertrekken. Volgens haar gaat het om circa duizend burgers en vijfhonderd gewonde militairen.

Volgens Sjojgoe hebben de Oekraïners gevraagd te onderhandelen over het vertrek van de mensen die nog op het Azovstal-terrein zijn.

President Volodimir Zelenski van Oekraïne heeft donderdag erkend dat het militair onmogelijk is het complex te ontzetten.

LEES OOK: Dit zijn 4 doelen van Rusland in de tweede fase van de oorlog in Oekraïne, volgens een EU-functionaris