Oekraïne heeft zich dankzij tekorten in zijn arsenalen gewend tot alternatieve wapens, zo meldt het Britse weekblad The Economist. Een daarvan zijn 3D-geprinte bommen.

Deze worden gemaakt door gewone groepen burgers. Een van deze clubs heeft de afgelopen vier maanden meer dan 30.000 van zulke bommen geproduceerd, zegt leider ‘Swat’ tegen The Economist. Bij een andere groep rollen er zo’n 1.000 omhulsels per week van de band. Dat moeten er straks 1.500 per dag zijn.

De 3D-geprinte omhulsels die deze laatste groep maakt worden opgestuurd naar elders om gevuld te worden met C4-explosieven en metaalscherven, zo meldt het weekblad.

Volgens Lyosha, een Oekraïner die betrokken is bij de productie, zijn de improvisatiebommen een stuk effectiever dan traditionele handgranaten. Laat je die door een drone droppen, dan rennen Russische soldaten vaak gewoon verder, zegt hij tegen The Economist. Bij de 3D-geprinte varianten is dat wel anders, met dank aan de metaalscherven.

Ook buiten Oekraïne vindt productie van zelfgemaakte bommen plaats

Een andere vrijwilligersgroep waar The Economist mee sprak, de Wild Bees, bestaat uit niet-Oekraïners. Een van hun Poolse vrijwilligers zei dat hij de niet-explosieve onderdelen maakt voor een bom van 27 centimeter hoog. Hij maakt de neus van de bom, het lichaam en de staart voor amper 3,50 euro op een 3D-printer van 1.100 euro.

De leider van de groep in Letland, Janis Ozols, vertelde het weekblad dat hij denkt dat er sinds november 2022 minstens 65.000 bommen vanuit andere delen van Europa naar Oekraïne zijn verscheept. De Oekraïense douane zou de andere kant op kijken en de import bestempelen als kinderspeelgoed of kandelaars.

Grotere 3D-geprinte varianten komen ook voor. Volgens een militair in de oostelijke regio Donetsk, waar bijzonder hevig wordt gevochten, zou het Oekraïense leger ongeveer 200 verschillende modellen en maten van de bommen gebruiken. Een zou Russische infanteristen op 15 meter afstand hebben gedood, zegt hij tegen The Economist.

Voorlopig zullen deze zelfgemaakte bommen nog wel nodig zijn. Het Westen heeft nog altijd moeite om aan de Oekraïense vraag naar wapens te voldoen, zo meldde de Amerikaanse tv-zender CNN in juli.

LEES OOK: Oekraïne lijkt een poging te doen om een doorbraak te forceren aan het front bij Zaporizja, een gebied dat onder controle stond van een ontslagen Russische generaal