In de jaren veertig van de vorige eeuw kon de Sovjet-Unie duizend tanks per maand van de band laten rollen. Vandaag de dag is de situatie anders: Rusland kan slechts twintig tanks per maand produceren. Volgens het Britse weekblad The Economist moet één enkele fabriek momenteel de volledige productie op zich nemen, als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

The Economist meldt dat Rusland nu slechts één tankfabriek heeft, UralVagonZavod, een enorm industrieel complex uit 1930 in het oosten van het land.

Het mag dan een van de grootste tankfabrikanten ter wereld zijn, met naar schatting 30.000 werknemers, maar per maand kan de fabriek slechts twintig nieuwe tanks produceren, aldus The Economist, dat zich beroept op de Russische onafhankelijke nieuwssite Novaya Gazeta.

Dat komt niet in de buurt van de vraag: een westerse defensiefunctionaris vertelde The Economist dat de vraag het aanbod met een factor 10 overtreft.

Rusland verliest ongeveer 150 tanks per maand in Oekraïne, volgens een analyse van het open source inlichtingenplatform Oryx. Sinds februari 2022, de maand dat de oorlog begon, heeft het land 1.779 tanks verloren, aldus Oryx.

De productie van tanks gaat langzamer dan in de jaren 1940, vooral omdat moderne tanks complexer te bouwen en veel geavanceerder zijn, aldus The Economist.

Maar ook andere factoren spelen een rol. Een tekort aan onderdelen, met name halfgeleiders, heeft de Russische productie gehinderd, aldus The Economist.

Daarnaast is UralVagonZavod niet goed gemoderniseerd vanwege financieel wanbeheer en aanzienlijke schulden. Als gevolg daarvan wordt Rusland steeds afhankelijker van de restauratie van oudere tanks, waarvan het er duizenden in opslag heeft.

UralVagonZavod knapt ongeveer acht oude tanks per maand op en drie andere reparatiebedrijven in Rusland knappen er maandelijks nog zo'n 17 op, aldus The Economist. In de komende maanden moeten er nog twee fabrieken bij komen.

Rusland zal binnenkort misschien ongeveer 90 tanks per maand kunnen herbouwen, naast de 20 nieuwe die worden gebouwd, maar zelfs dit zou de geschatte verliezen niet kunnen compenseren.

Oekraïne heeft ook moeite om nieuwe tanks te produceren: zijn enige tankfabriek werd aan het begin van de oorlog vernietigd. Maar westerse bondgenoten voorzien het land nu van tanks.

De VS maakt zich op om 31 Abrams-tanks naar Oekraïne te sturen. Europese landen hebben beloofd Leopard 2-tanks te sturen, maar dat gaan vooralsnog niet heel vlot.

LEES OOK: Rusland is de helft van z’n tanks kwijt en loopt aan tegen tekort aan munitie, volgens Amerikaanse onderminister