Rusland heeft sinds het begin van de oorlog in Oekraïne ongeveer de helft van zijn tanks verloren en kampt met tekorten aan munitie. Dat stelde onderminister van Financiën Wally Adeyemo van de Verenigde Staten dinsdag, tijdens een toespraak voor de denktank Council of Foreign Relations in Washington.

In een door het ministerie van Financiën online gepubliceerde versie van zijn toespraak zei Adeyemo dat westerse sancties de Russische economie flink hebben geraakt. Ook hebben de sancties de mogelijkheden van Rusland beperkt wapens en voertuigen te vervangen.

De sancties “hebben ervoor gezorgd dat Rusland de meer dan negenduizend stuks militair materieel die sinds het begin van de oorlog verloren zijn gegaan, niet zomaar kan vervangen. Er zijn gedwongen productiestops bij belangrijke defensiefaciliteiten en de sancties hebben tekorten veroorzaakt bij essentiële onderdelen voor de productie van tanks en vliegtuigen”, aldus Adeyemo.

“Rusland heeft ook een tekort aan munitie en is maar liefst 50 procent van zijn tanks kwijt”, zei Adeyemo. Volgens de onderminister moet Rusland zich wenden “tot in de mottenballen gelegde wapens uit het Sovjettijdperk”.

Onderzoeksgroep Oryx, die de verliezen aan Russisch materieel bijhoudt, is tot soortgelijke conclusies gekomen. Volgens Oryx is Rusland meer dan 1.500 tanks was kwijtgeraakt, wat meer dan de helft van de totale hoeveelheid tanks vertegenwoordigt.

Foto: Spencer Platt/Getty Images

De toespraak van Adeyemo werd op 21 februari gehouden, drie dagen voor de herdenking van het begin van de oorlog, die begon op 24 februari 2022, toen Rusland Oekraïne binnenviel.

Russische huurlingenleger vecht openlijk met Moskou over tekort aan munitie

Het tekort aan munitie heeft inmiddels tot een publieke vete geleid tussen de baas van het Russische Wagner-huurlingenleger en de autoriteiten in Moskou. De eigenaar van het privéleger, Jevgeni Prigozjin, publiceerde een foto van tientallen gesneuvelde Wagner-strijders in Oekraïne om de aantijging te onderstrepen en om zijn eis kracht bij te zetten.

De Wagner-baas, die voor Moskou in Oekraïne vecht, beschuldigt het Russische ministerie van Defensie van het opzettelijk "uithongeren" van zijn strijders door geen munitie te leveren. Prigozjin uitte sinds de Russische invasie in Oekraïne al veel kritiek op de legertop.

Het ministerie noemt de aantijgingen "volstrekt onwaar". Zonder Prigozjin bij naam te noemen waarschuwt het departement voor pogingen om verdeeldheid te creëren die "uitsluitend in het voordeel van de vijand" werkt.

Russische economie lijdt zwaar door sancties

Volgens de Amerikaanse regeringsfunctionaris is het munitietekort te wijten aan de economische problemen waarmee Rusland te kampen heeft. De Russische economie heeft sinds het begin van de oorlog zwaar geleden, met een officieel begrotingstekort van 47 miljard dollar voor 2022. Dat is het op één na grootste tekort sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie.

Volgens een economische analyse van Bloomberg zal de Russische economie de komende drie jaar in totaal 190 miljard dollar aan economische waarde inleveren.

Adeyemo betoogde dat "de economie van Rusland meer lijkt op die van Iran en Venezuela dan op die van een lid van de G20", verwijzend naar twee andere landen die het economisch zeer zwaar hebben, mede vanwege westerse sancties.

Ook de energie-inkomsten van Rusland zijn hard geraakt door de sancties. De olie-inkomsten van het land waren in januari bijna 60 procent lager dan in maart vorig jaar, vlak na het begin van de invasie, zei Adeyemo, zich beroepend op informatie van het Russische ministerie van Financiën.

De krimp van de Russische economie is echter minder groot dan sommigen hadden verwacht. De economie kromp in 2022 met 2,1 procent, veel minder dan de 10 procent daling die sommige analisten een jaar geleden hadden voorspeld, aldus Bloomberg.

LEES OOK: Rusland wil Belarus naar verluidt tegen 2030 inlijven – volgens Poetin wilde het Westen militair offensief in de Donbas starten