Rusland is in gesprek met een Chinese dronefabrikant om 100 drones te kopen die in april geleverd zouden moeten worden. Dit schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel, zonder specifieke bronnen te noemen.

Amerika, Duitsland en andere westerse landen hebben China gewaarschuwd geen wapens aan Rusland te verkopen voor de oorlog tegen Oekraïne, erbij zeggend dat zo’n stap ernstige gevolgen zou hebben.

Verondersteld wordt dat Rusland wapens van Iran en Noord-Korea heeft gekocht, maar China bleef tot nu toe aan de zijlijn. Volgens Der Spiegel zou de Chinese dronefabrikant Xian Bingo Intelligent Aviation Technology hebben gezegd dat het bereid was om 100 prototypes te maken van de ZT-180-drone, die volgens het tijdschrift een 35 tot 50 kilo zware bom kan dragen.

Het toestel zou vergelijkbaar zijn met de Iraanse Shahed 136-drone, waarmee Rusland talloze aanvallen op Oekraïne lanceerde waarbij honderden doden vielen en civiele infrastructuur werd beschadigd.

Volgens Der Spiegel had Bingo ook plannen om te helpen bij het opzetten van een productielocatie voor drones in Rusland, waar er tot 100 per maand gemaakt zouden kunnen worden.

China: 'Kernwapens mogen niet worden gebruikt'

Ondanks de mogelijke dronedeal, heeft China Rusland en Oekraïne vrijdag opgeroepen om zo snel mogelijk met vredesbesprekingen te beginnen.

Ook verwierp het ondubbelzinnig de inzet van nucleaire wapens in de oorlog: "Kernwapens mogen niet worden gebruikt en kernoorlogen mogen niet worden uitgevochten", aldus de Chinese verklaring.

Deze en andere opmerkingen staan in een document van 12 punten over de "politieke regeling" voor de crisis. Het document werd vrijdag gepubliceerd, getimed om samen te vallen met de datum van de Russische invasie van Oekraïne precies een jaar geleden.

"Alle partijen moeten Rusland en Oekraïne steunen om in dezelfde richting te werken en de directe dialoog zo snel mogelijk te hervatten", aldus het document dat te vinden is op de website van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. De belangrijkste punten zijn volgens China gericht op geleidelijke de-escalatie om uiteindelijk tot een staakt-het-vuren te komen.

De puntenlijst die China presenteert bevat onder andere het tegengaan van sancties die niet door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zijn goedgekeurd. Ook moet er een verbod komen op de ontwikkeling en het gebruik van biologische wapens. Daarnaast wil China dat de veiligheid van kerncentrales gewaarborgd wordt. Volgens China mag de veiligheid van een land ook niet ten koste gaan van de veiligheid van andere landen. Dialoog en onderhandelingen zijn dan ook de enige uitweg uit de Oekraïne-crisis, meent het.

China wil zichzelf opstellen als een neutrale partij terwijl het tegelijkertijd nauwe banden onderhoudt met strategisch bondgenoot Rusland. De Chinese diplomaat Wang Yi had woensdag een ontmoeting met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en president Poetin in Moskou. Na zijn bezoek zei Moskou dat Peking zijn mening had gegeven over de aanpak van een "politieke regeling" van het conflict.

De Oekraïense president Zelenski zei donderdag dat hij geen Chinees vredesplan had gezien en Peking wilde ontmoeten over hun voorstel alvorens het te beoordelen. "Ik denk dat het in het algemeen een heel goed gegeven is dat China over Oekraïne is begonnen te praten en enkele signalen heeft uitgestuurd", zei Zelenski. "We zullen een aantal conclusies trekken nadat we de details hebben gezien van wat ze bieden. We zouden graag een ontmoeting met China hebben."

Meer over de oorlog in Oekraïne? Lees ook deze stukken eens: