Oekraïense troepen hebben naar verluidt een massale aanval ingezet bij de frontlinie in de zuidoostelijke regio Zaporizja. Daarbij vallen ze Russische posities aan die onder toezicht stonden van een generaal die onlangs is ontslagen. 

De aanval markeert een dramatische wending wat betreft het tempo van het Oekraïense tegenoffensief. Al bijna twee maanden rukt het Oekraïense leger uiterst langzaam op om bezet gebied te bevrijden. Daarbij worden Oekraïense troepen geconfronteerd met de uitgebreide verdedigingslinies van Rusland, die bestaan uit netwerken van loopgraven, prikkeldraad, anti-tankobstakels en mijnenvelden. 

Vooral het opruimen van mijnenvelden is een moeizaam proces. Oekraïne is tot nog toe voorzichtig om veel van zijn vuurkracht en gevechtscapaciteiten te verspillen, zoals moderne tanks die door NAVO-bondgenoten worden geleverd. Maar het lijkt er nu op dat Kiyv aanzienlijk meer middelen inzet voor de strijd. 

Militaire experts van het Amerikaanse ministerie van Defensie vertelden The New York Times woensdag dat Oekraïne duizenden manschappen – veelal troepen die zijn getraind en uitgerust door westerse landen – in de strijd heeft gegooid langs de Zaporizja-as, een van de locaties langs de honderden kilometers lange frontlinie.

Alleen al de omvang van deze actie suggereert dat er een grotere aanval is begonnen, na weken van verkennende uitvallen en het ruimen van mijnen. Mogelijk denken de Oekraïense legerleiders dat ze een kwetsbare plek hebben gevonden in de verdediging van Rusland.

De ontslagen Russische generaal had veranderingen geëist, nadat hij verliezen had geleden in artilleriegevechten met Oekraïne.

Volgens Amerikaanse militaire experts is Oekraïne erop gebrand om door te stoten naar het zuiden in de richting van de bezette stad Melitopol, vlakbij de Zee van Azov. Hiermee zou het Oekraïense leger het grondgebied dat Rusland momenteel bezet, kunnen opsplitsen om zo een bedreiging te vormen voor de Russische troepen op de Krim.

Foto: Serhii Mykhalchuk/Global Images Ukraine via Getty Images

De denktank Institute for the Study of War spreekt ook van een majeure operatie aan Oekraïense kant.

Het Russische staatspersbureau TASS meldt dat Oekraïne een "massale tankaanval" heeft uitgevoerd in de regio Zaporizja en citeert een woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie die beweert dat de aanvallen zijn afgeslagen en dat Kiyv een aantal tanks, pantservoertuigen en manschappen heeft verloren.

Oekraïense functionarissen wilden woensdag niet veel details kwijt over de nieuwe aanval, hoewel de generale staf van de Oekraïense strijdkrachten in een Facebook-update aangaf dat Rusland "zijn belangrijkste inspanningen concentreert op het verhinderen van de verdere opmars van onze troepen" in Zaporizja.

"Trouwens, vandaag hadden onze jongens aan het front zeer goede resultaten. Goed gedaan. Meer details later," zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky woensdag in een televisietoespraak. 

De nieuwe aanval komt kort nadat de Russische militaire leiding majoor-generaal Ivan Popov ontsloeg, die eerder het bevel voerde over een groot regiment dat het Oekraïense offensief in de regio Zaporizja moet tegenhouden.

Popov werd eerder deze maand uit zijn functie ontheven, kennelijk nadat hij zijn bezorgdheid had geuit over verschillende zwakke punten in de frontlinie, waaronder tekortkomingen in de artillerieverdediging.

Foto: Dmytro Smolienko / Ukrinform/Future Publishing via Getty Images

Volgens The New York Times hebben Oekraïense defensiespecialisten tegen de Amerikanen gezegd dat een nieuwe operatie in de regio Zaporizja een aantal weken in beslag kan nemen.

Eerder reageerde Oekraïne gefrustreerd op opmerkingen van sommige partners in het Westen dat het tegenoffensief langzamer gaat dan verwacht. Het risico van verliezen aan het front is zeer groot en ook het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft erop gewezen dat dit niet onderschat moeten worden.

LEES OOK: Rusland heeft zijn meest geavanceerde T-14 tanks ingezet in Oekraïne, maar ze ook vrij snel weer teruggetrokken, volgens staatsmedia