Rusland heeft kortstondig zeer geavanceerde T-14 Armata tanks ingezet bij gevechten in Oekraïne. De tanks zijn echter vrij snel weer teruggetrokken, melden Russische staatsmedia.

Eenheden van het zuidelijke militaire district van Rusland “gebruikten de Armata actief in de strijd”, vertelt een niet nader genoemde militaire bron aan staatspersbureau TASS. “Verschillende tanks namen deel aan gevechten om te zien hoe de T-14 Armata zou presteren. Daarna werden ze teruggetrokken uit de frontlinie.”

In het artikel van TASS wordt geen reden genoemd voor het terughalen van de hoogwaardige tanks uit de strijd.

De T-14 is een geavanceerde tank die in hoge mate geautomatiseerd kan werken. Rusland zegt dat de tank verdedigingssystemen heeft die antitankraketten kunnen tegenhouden. Oekraïne heeft dergelijke raketten met succes ingezet tegen oudere Russische tanks.

Rusland heeft beperkte voorraad van de T-14 Armata tank

Rusland beschikt niet over een grote voorraad T-14's en lijkt ze daarom niet vol te willen inzetten in de strijd, waarschijnlijk uit angst dat ze vernietigd kunnen worden.

Begin dit jaar zei het Britse ministerie van Defensie dat als Rusland de T-14 inzet, "dit waarschijnlijk vooral voor propagandadoeleinden zal zijn".

"Er zijn waarschijnlijk slechts tientallen exemplaren van dit type geproduceerd en het is onwaarschijnlijk dat commandanten in de strijd op deze tank willen vertrouwen", zeiden Britse militaire experts in een verklaring, waarbij het ministerie van Defensie zich baseerde op inlichtingenbronnen en satellietbeelden.  

De T-14 Armata tank werd voor het eerst getoond tijdens een militaire parade op 9 mei 2015, maar men kampt met vertragingen en technische problemen bij de grootschalige productie ervan.

Het Kremlin had aanvankelijk gepland dat er tussen 2015 en 2020 in totaal 2.300 exemplaren van de nieuwe tank van de band zouden rollen. Maar in december 2021 zei het Russische conglomeraat Rostec dat de productie van ongeveer 40 tanks nog maar net begonnen was, en dat er pas na 2023 tanks zouden worden afgeleverd, aldus het Russische persbureau Interfax.

Oekraïne heeft momenteel waarschijnlijk bijna evenveel operationele tanks als Rusland. Maar ook al neemt het aantal tanks in Oekraïne toe, Rusland kan nog altijd bogen op een enorme voorraad oudere tanks.

LEES OOK: In Europa kijken NAVO-landen naar eigen versie van Amerikaanse HIMARS-raketsystemen, nu Oekraïne daar effectief mee is geweest