Oekraïense troepen hebben het zwaar bij het tegenoffensief, waarmee door Rusland veroverd gebied moet worden teruggewonnen.

“Elke honderd meter land die we winnen, gaat gepaard met een verlies van vier tot vijf infanteristen. Dat is het gemiddelde verlies”, vertelt een Oekraïense infanterist op basis van anonimiteit aan de Kyiv Post.

De militair geeft aan dat zodra de Oekraïners Russische posities aanvallen, ze te maken krijgen met artillerievuur om “onze stellingen van voor tot achter te bestoken”.

“Zolang we niet naar voren bewegen, kunnen we zeggen dat er geen verliezen zijn, slechts lichte verwondingen. Maar zodra we oprukken, zijn er grote verliezen. Tot een halve eenheid voor elke kilometer die we winnen. En er is geen zekerheid dat we terreinwinst kunnen behouden”, zegt de Oekraïense infanterist.

De soldaat, die in de buurt van het door Rusland bezette Donetsk vocht, zegt tegen de Oekraïense krant dat zijn eenheid een aantal Russische loopgraven had veroverd en vervolgens weer moest opgeven. Dit omdat de Oekraïense strijdkrachten hadden getraind om loopgraven te veroveren, maar niet hadden geoefend om ze tegen tegenaanvallen te beschermen.

Een arts uit het Oekraïense leger, die eveneens op basis van anonimiteit spreekt, vertelt de Kyiv Post dat de Russen te lang van tevoren op de hoogte waren van het Oekraïense tegenoffensief, waardoor ze zich goed konden voorbereiden.

De Russische strijdkrachten hebben onder meer uitgebreide mijnenvelden aangelegd, waardoor de Oekraïense strijdkrachten zich "in een slakkengang" voortbewegen. "Elke vierkante centimeter is bezaaid met mijnen", zegt de arts. Veel Oekraïense genietroepen die mijnen moeten opruimen, worden volgens hem gedood als ze voor de andere troepen uittrekken.

Foto: Marienko Andrew/AP

Tegenoffensief Oekraïne: taai verzet van Rusland

Oekraïense soldaten worden niet alleen geconfronteerd met mijnenvelden, maar ook met boobytraps, granaatinslagen, artillerievuur en nog veel meer, aldus de soldaat.

"In een maand tijd zijn we maar anderhalve kilometer opgeschoten. We komen centimeters vooruit, maar ik denk niet dat het de mankracht en het materieel dat we hebben ingezet, waard is", zegt hij.

Hoewel de moeizame voortgang van het tegenoffensief druk zet op het moreel, zijn Oekraïense eenheden nog steeds bereid om door te gaan met aanvallen, aldus de Kyiv Post.

Een aantal eenheden die de krant sprak, schetst een wat positiever beeld, vooral troepen die rond het Oost-Oekraïense stadje Bachmoet vechten geven aan dat ze optimistisch zijn en dat het moreel uitstekend is.

Oekraïne lijdt weliswaar hoge verliezen, maar er vallen minder doden dan verwacht dankzij de voorzichtige aanpak van het tegenoffensief en de inzet van hoogwaardige pantservoertuigen die door westerse bondgenoten zijn geleverd, meldde The Times of London.

LEES OOK: Oekraïne heeft waarschijnlijk vrijwel evenveel operationele tanks als Rusland – maar er is nog een enorme voorraad oude Sovjet-tanks, aldus militaire experts