Het Oekraïense tegenoffensief verloopt traag doordat Russische troepen een geduchte verdedigingslinie hebben aangelegd. De grootste hindernis voor het Oekraïense leger zijn de uitgestrekte mijnenvelden. Die vormen een groter gevaar dan de luchtmacht van Rusland, volgens een Amerikaanse topgeneraal.

In anticipatie op het Oekraïense tegenoffensief bouwden Russische troepen uitgebreide verdedigingsnetwerken en versterkingen achter de frontlinie. Die strekt zich honderden kilometers uit over het oosten en zuiden van Oekraïne. De barrières omvatten prikkeldraad, netwerken van loopgraven, hindernissen voor tanks en mijnenvelden.

Toen het tegenoffensief eerder deze zomer van start ging, vormden Russische aanvalshelikopters een grote bedreiging voor Oekraïense grondtroepen, tanks en infanterievoertuigen. Maar momenteel komt de grootste dreiging niet vanuit de lucht, maar ligt die verstopt in de bodem.

“De Russische luchtmacht zorgt slechts voor beperkte verliezen aan Oekraïense zijde”, vertelde generaal Mark Milley, de hoogste Amerikaanse militair, tijdens een persbriefing begin deze week. “De verliezen komen vooral door mijnenvelden.”

Foto: Ercin Erturk/Anadolu Agency via Getty Images

"Het probleem dat op dit moment moet worden opgelost zijn de mijnenvelden, niet de dreiging vanuit de lucht", zei Milley. Dus proberen westerse landen Oekraïne te voorzien van extra middelen om te helpen deze obstakels op te ruimen. Dat kan bijvoorbeeld met door raketten aangestuurde explosieve ladingen, zoals de M58 Mine Clearing Line Charge, of MICLIC.

"Ik heb er alle vertrouwen in dat ze dit kunnen, vooral als ze de tactieken, technieken en procedures uitvoeren die ze hebben geleerd. Dat gebeurt ook en operaties worden 's nachts uitgevoerd, waardoor de Russen sowieso geen gebruik kunnen maken van hun luchtmacht", gaf Milley aan.

Oekraïense F-16's zullen mogelijk niet erg effectief zijn op het slagveld, stellen experts

Oekraïense functionarissen en militairen hebben herhaaldelijk oproepen gedaan voor versterking van de Oekraïense luchtmacht, met name wat betreft de levering van aanvalshelikopters en F-16 gevechtsvliegtuigen van Amerikaanse makelij. Hiermee zouden de Oekraïense grondtroepen extra ondersteuning kunnen krijgen.

Kiyv heeft gezegd dat verschillende Europese landen binnenkort zullen beginnen met het trainen van Oekraïense piloten, hoewel het onduidelijk is wanneer bijvoorbeeld F16's daadwerkelijk op het slagveld zullen arriveren.

Foto: Photo by Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency via Getty Images

Rusland heeft tot nog toe de overhand in het luchtruim, vooral dankzij de omvang van de Russische luchtmacht. Volgens Amerikaanse militaire experts is het onwaarschijnlijk dat F-16's echt veel voordeel opleveren voor Oekraïne, gelet op de huidige omstandigheden op het slagveld. Maar er zijn ook experts die suggereren dat deze vliegtuigen nog steeds effectief kunnen zijn, als ze voorzien zijn van de juiste raketten.

Zelfs met een sterkere luchtmacht heeft Rusland moeite om operaties boven Oekraïne uit te voeren vanwege de dreiging die uitgaat van de Oekraïense luchtverdediging. Oekraïne heeft op zijn beurt last van de Russische luchtverdediging, waardoor het luchtruim boven Oekraïne niet door één van beide partijen wordt gedomineerd.

'Het Westen moet Oekraïne helpen om zijn luchtruim te beschermen en mijnen te ruimen'

De Amerikaanse generaal Milley zei dat de beste optie op dit moment is om door te gaan met het uitrusten van de Oekraïense troepen met flexibele luchtverdedigingssystemen. Die kunnen helpen om de Oekraïense aanvalstroepen te beschermen tegen Russische aanvalshelikopters en dergelijke.

Foto: Ercin Erturk/Anadolu Agency via Getty Images

Milley merkte ook op dat het ingewikkeld is om de luchtmacht van Oekraïne op gelijk niveau te brengen met die van Rusland. Hij gaf aan dat het jaren zou kosten om piloten te trainen, voldoende vliegtuigen te leveren en financiële steun te regelen.

"Dus het belangrijkste is om je te richten op de luchtverdediging en op gecombineerde, offensieve manoeuvres", aldus Milley. "Dat komt neer op de inzet van zowel lange- als korteafstandsartillerie en vervolgens de inzet van genietroepen en ontmijningsapparatuur. Dat is wat ze nodig hebben. Dat is wat ze willen."

Mijnenvelden verhinderen momenteel de opmars van Oekraïense troepen. Het ruimen van mijnen is een levensgevaarlijk en moeizaam proces. Eenheden moeten langzaam werken. In sommige gevallen worden de Oekraïense troepen zelfs gedwongen om westerse tanks die ze hebben gekregen, achter te laten en te voet op te rukken.

"Op dit moment behouden ze hun gevechtskracht en banen ze zich langzaam maar zeker een weg door al deze mijnenvelden", gaf Milley aan. "Het is een zware strijd, een heel moeilijk gevecht."

LEES OOK: Waarom het zo lastig is voor Oekraïne om door de Russische linies te breken, volgens een Amerikaanse ex-generaal: een ‘hel van 20 kilometer’