Een voormalige Amerikaanse generaal vergelijkt de oorlog tussen Rusland en Oekraïne met een bokswedstrijd. “Het is een gevecht voor zwaargewichten,” schrijft de gepensioneerde generaal Mark Hertling op Twitter.

“In de paar maanden dat ze aan het vechten zijn, is er nog geen knock-out geweest. Maar die zal er komen, naarmate de Russische troepen nog meer uitgeput raken”, aldus Hertling.

De voormalige Amerikaanse generaal omschrijft de gevechten tussen de twee partijen in de Oost-Oekraïense regio Donbas als een “knokpartij”, waarbij artillerie-uitwisselingen, tegenaanvallen en bewegende frontlinies een vooruitgang van het Russische leger bemoeilijken. 

"De strijd in Donbas is al meer dan twee maanden een knokpartij, dus de verwachting zou zijn dat een van de twee partij langzaam vooruitgang boekt", zegt Hertling. "Maar dat gebeurt maar niet."

Hertling zegt ook dat zowel Rusland als Oekraïne slachtoffers blijven maken, maar dat Oekraïne voorlopig van het voordeel kan genieten dat er onder de troepen een betere "drive en moraal" heerst.

Lees meer: Rusland rukt op in oosten van Oekraïne, maar dat succes zal niet heel lang duren, zeggen militaire analisten

De troepen van de Russische president Vladimir Poetin hebben zich, sinds hun invasie van de hoofdstad Kiev mislukte, op Oost-Oekraïne gericht. Daar boeken ze naar eigen zeggen flinke vooruitgang. 

Zo hebben pro-Russische separatisten woensdag in de zelfuitgeroepen Volksrepubliek Loehansk (LPR) de omsingeling van een groep Oekraïense soldaten geclaimd. De eenheid zou in de stad Lisitsjansk van de verdedigingstroepen zijn afgesloten, volgens het Russische persbureau TASS.

Maar de Oekraïense generale staf meldt via eigen nieuwskanalen dat het Russische aanvallen weet af te slaan, zoals woensdag op Novobachmoetivka, ten noorden van de stad Donetsk. Ze bevestigden wel dat de invasietroepen oprukken naar Bachmoet en dat de strijd rond Severodonetsk onverminderd hevig is.

Lang voorslepende oorlog in Oekraïne?

De strijd in Oost-Oekraïne is een bloedige aangelegenheid, waarbij velen - onder wie secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO - voorspellen dat de oorlog nog jaren zou kunnen voortslepen.

Steven Pifer, die als Amerikaanse ambassadeur van de VS in Oekraïne diende, zei onlangs tegen Insider, dat hij gelooft dat het mogelijk is dat de oorlog nog tot in 2023 of 2024 voortduurt.

"Dit zal waarschijnlijk uitlopen op een uitputtingsslag, waarin de partijen op elkaar inbeuken maar geen van beide in staat is een soort beslissende doorbraak te bereiken die de oorlog beëindigt. Dat lijkt het meest waarschijnlijke scenario voor de tussenperiode", zei Pifer. 

Na grote tegenslagen in de begindagen van de oorlog, boeken de Russische strijdkrachten nu geleidelijk terreinwinst in de oostelijke Donbas-regio. Deze vooruitgang roept heeft de vraag op of het mogelijk is dat Poetin deze oorlog nu toch gaat winnen.

Lees meer: Poetin geeft toe dat de oorlog tegen Oekraïne bedoeld is om Russisch grondgebied uit te breiden – dat strookt niet met de aanvankelijke rechtvaardiging

"Poetin is op dit moment aan de winnende hand", zei Edward Luttwak, een internationale militaire strateeg, onlangs tegen Insider. Maar sommige deskundigen waarschuwen tegen overhaaste conclusies over wie aan het winnen of verliezen is.

"Hoe we overwinning definiëren is inherent politiek en zal ook sterk afhangen van met wie je praat. Een scenario waarin Rusland een verlies van welke aard dan ook accepteert, is bijna ondenkbaar, want dat krijgt Poetin in Rusland niet verkocht", zegt Rita Konaev, deskundige op het gebied van het Russische leger.

"Er is niet één duidelijke definitie van een overwinning waar iedereen het over eens zal zijn", geeft Konaev aan. "Als we het over de operationele realiteit in Oekraïne hebben, is het nog veel te vroeg om daar iets over te zeggen. Op dit moment is er nog geen duidelijke winnaar of verliezer."

LEES OOK: ‘Manspreader’ Vladimir Poetin was ‘seksistisch’ bij hun ontmoetingen, zegt Hillary Clinton