• “We moeten ons voorbereiden op het feit dat het jaren kan duren. We moeten Oekraïne niet opgeven”, aldus Stoltenberg zondag tegen de Duitse krant Bild.
  • Tijdens een NAVO-top in Madrid later deze maand wordt een nieuw steunpakket voor Oekraïne besproken.
  • Ondertussen proberen Russische troepen weer dichter bij de noordoostelijke stad Charkov te komen en willen ze de stad beschieten.
  • Lees ook: Poetin is bezig de oorlog met Oekraïne te winnen: op het slagveld en daarbuiten

De oorlog in Oekraïne kan nog jaren duren, zegt secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO tegen de Duitse krant Bild am Sonntag. De levering van moderne wapens aan Oekraïense troepen vergroot volgens hem de kans dat de Oost-Oekraïense Donbas-regio wordt bevrijd van Russische bezetting.

“We moeten ons voorbereiden op het feit dat het jaren kan duren. We moeten Oekraïne niet opgeven”, aldus Stoltenberg tegen Bild. “Ook al zijn de kosten hoog, niet alleen voor militaire steun, ook door stijgende energie- en voedselprijzen.”

Ook de Britse premier Boris Johnson zegt dat rekening moet worden gehouden met een lange oorlog.

Tijdens een NAVO-top in Madrid later deze maand wordt een nieuw steunpakket voor Oekraïne besproken. Dat moet het land helpen bij de overgang van oude wapens uit het Sovjettijdperk naar modern westers wapentuig, zei Stoltenberg eerder deze week.

Ook Johnson benadrukt zondag dat andere landen Oekraïne moeten blijven steunen. "Het is van belang dat Oekraïne sneller wapens, uitrusting, munitie en training krijgt dan de aanvaller", schrijft Johnson in een opiniestuk in The Sunday Times.

"Tijd speelt een essentiële rol", stelt de Britse premier. "Alles hangt ervan af of Oekraïne sneller in staat is om zijn grondgebied te verdedigen dan dat Rusland in staat is opnieuw aan te vallen".

De premier waarschuwde het Britse volk zaterdag ook al tegen "Oekraïne-moeheid" nu de oorlog voorlopig nog niet ten einde lijkt.

Russische troepen komen weer dichter bij Charkov

Ondertussen is de situatie ten noorden van de Oekraïense stad Charkov "best moeilijk". Dat zei Vadim Denisenko, een adviseur van de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, zondag.

Volgens Denisenko proberen Russische troepen weer dichter bij de noordoostelijke stad te komen en willen ze de stad beschieten. "Rusland wil van Charkov een stad aan het front maken", zei de adviseur op de Oekraïense televisie.

Het Britse ministerie van Defensie meldde eerder deze week al dat het Russische leger waarschijnlijk voor het eerst sinds weken "kleine vooruitgangen" heeft geboekt in de regio.

De regio Charkov grenst aan de zelfverklaarde republiek Loehansk in Oost-Oekraïne. De gelijknamige stad Charkov was voor de oorlog de tweede stad van het land en telde zo'n 1,5 miljoen inwoners. Het is een van de eerste steden die werd aangevallen door het Russische leger, vanwege de oostelijke ligging. In mei wisten Oekraïense militairen het Russische leger echter terug te dringen.

LEES OOK: De Koude Oorlog 2.0 is al begonnen – en die wordt mogelijk nog gevaarlijker dan de eerste