De Britse inlichtingendiensten zien dat het Russische leger zich focust op het omsingelen van het Oekraïense leger rond de separatistische regio’s in het oosten van Oekraïne. De Russische troepen trekken daar op vanuit Charkov in het noorden en Marioepol in het zuiden.

De Britten, die dagelijks updates geven over het verloop van de oorlog op basis van de inlichtingendiensten, zeggen dat de strijd in het noorden van het land zich in een impasse bevindt. De Russen hebben daar niet genoeg slagkracht en Oekraïense tegenaanvallen voorkomen dat Rusland zich kan hergroeperen.

Volgens het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken zijn de Russen begonnen met het aanvallen van brandstof- en voedseldepots. Volgens het ministerie moet de opslag daarom worden verspreid, zodat het minder eenvoudige doelwitten zijn.

Het Russische leger is volgens Oekraïne bezig met het aanvoeren van nieuwe troepen militairen om de invasie een boost te geven.

De door de Britten gesignaleerde militaire bewegingen zijn tot nu toe in lijn met de uitspraken die generaal-majoor Sergej Roetskoj, een van Ruslands hoogste officieren, afgelopen vrijdag deed. Hij zei dat de Russische invasiemacht zich gaat concentreren op "het belangrijkste doel, de volledige bevrijding van de Donbas", meldde de NOS.

Het is de vraag of Rusland hiermee de inname van Kiev en het afzetten van president Zelenski links laat liggen. De omsingeling van de hoofdstad verloopt moeizaam voor de Russen. Eerder meldden de Amerikanen al dat Russische strijdkrachten rond Kiev verdedigingsposities hebben ingenomen.

Volgens Roetskoj hebben de aanvallen op Kiev en Charkov onder meer tot doel de Oekraïense troepen daar te binden, zodat ze niet in de Donbas worden ingezet. Sinds 2014 zijn delen van de regio's Donetsk en Loegansk in de Donbas in handen van pro-Russische rebellen die door Rusland worden gesteund.

Lees meer over de oorlog in Oekraïne: