• Volgens de burgemeester van Kiev hebben de Oekraïense troepen de Russen rond de stad terug weten te dringen. De voorsteden Makariv en Irpin zouden geheel in Oekraïense handen zijn.
  • Volgens de VS is de gevechtskracht van het Russische leger door de felle weerstand in Oekraïne inmiddels tot onder de 90 procent gezakt.
  • Aan de Russische zijde zouden duizenden slachtoffers zijn gevallen. Ook zou het land zware verliezen aan zijn wapentuigen hebben geleden.
  • Lees ook: De nauwe kring rond Poetin: dit zijn de 38 Russische oligarchen die zijn getroffen door westerse sancties

Het Oekraïense leger heeft de Russische troepen rond Kiev weten terug te dringen, dat zegt burgemeester Vitali Klitsjko van de Oekraïense hoofdstad.

Ten noorden en oosten van Kiev wordt volgens Klitsjko hard gevochten. Hij stelt dat “de kleine stad Makariv en vrijwel geheel Irpin nu al onder controle zijn van Oekraïense soldaten”.

Irpin ligt tegen de oostkant van Kiev aan en Makariv ligt ongeveer 50 kilometer naar het westen. Volgens Oekraïense media zijn de Russen in Irpin mogelijk omsingeld.

Russische troepen rukten kort na de invasie op 24 februari op naar de buitenwijken van de hoofdstad, maar hebben die niet kunnen omsingelen of binnenvallen. Klitsjko stelt dat Kiev nog altijd het doelwit is van de Russen “omdat het het hart van het land is”.

Russische gevechtskracht daalt onder de 90%

De verliezen die Rusland in Oekraïne leidt, zouden de gevechtskracht van de Russische troepen hebben doen dalen tot minder dan 90 procent, dat heeft een hoge Amerikaanse defensieambtenaar tegen Reuters gezegd.

Volgens de VS had Rusland voor de invasie van start ging meer dan 150.000 troepen rond Oekraïne gestationeerd, maar, na bijna een maand oorlog, hebben ze zware verliezen aan het wapentuig geleden en zijn er duizenden slachtoffers gevallen aan Russische zijde.

"We schatten daarom dat het Russische leger voor het eerst sinds de start van de invasie qua gevechtskracht onder de 90 procent is gezakt", zegt de defensieambtenaar anoniem.

Ook een Britse defensiefunctionaris bevestigt dit beeld. Volgens de chef van de militaire inlichtingendienst, Jim Hockenhull, wordt de invasie een steeds grotere slijtageslag voor Rusland.

"Het Kremlin is na de invasie verrast door zowel de omvang als de felheid van het Oekraïense verzet, terwijl de Russische strijdkrachten te kampen hebben met problemen van eigen makelij", aldus Hockenhull.

"De strategie van uitputting van de tegenstander zal gepaard gaan met roekeloos en willekeurig gebruik van vuurkracht en leiden tot meer burgerslachtoffers, vernietiging van Oekraïense infrastructuur en een grotere humanitaire crisis", zegt de Britse functionaris.

'Rusland gaat reservetroepen inzetten'

Ook zegt hij dat Moskou reservetroepen aan het mobiliseren zou zijn om de verliezen op te vangen. Deze manschappen zijn waarschijnlijk slecht uitgerust en hebben een lager moreel in vergelijking met de professionele eenheden die al naar Oekraïne zijn gestuurd.

Volgens de VS zou Rusland door de grote verliezen in Oekraïne ook steun kunnen zoeken bij China. "We hebben aanwijzingen dat er besprekingen tussen de twee landen worden gevoerd over zowel herbevoorrading als versterking", zegt de Amerikaanse defensieambtenaar.

Maar hij benadrukt dat er geen bewijs is dat China militair materieel aan Rusland zou leveren, Poetin zou nog altijd volhouden dat de 'speciale militaire operatie' volgens plan verloopt.

LEES OOK: Rusland kan z’n olie niet zomaar kwijt aan China: zelfs zonder EU-boycot dreigt de Russische olie-industrie stil te vallen