Sinds de Russische inval in Oekraïne eind februari hebben beleggers zich massaal teruggetrokken uit Chinese en Europese markten. 

Nieuwe gegevens tonen een grote uitstroom van portefeuillebeleggers uit Chinese aandelen en obligaties, zo blijkt uit een donderdag gepubliceerd rapport van het Institute of International Finance.

“De omvang en intensiteit van de uitstroom uit China is ongekend, vooral omdat we geen vergelijkbare uitstroom zien uit de rest van de opkomende markten”, schreef hoofdeconoom Robin Brooks van het IIF. “De timing van de kapitaaluitstroom – die toenam na de Russische invasie in Oekraïne – suggereert dat buitenlandse beleggers China anders bekijken. Maar het is nog voorbarig om in dit verband definitieve conclusies te trekken.”

Buitenlandse beleggers verminderden hun blootstelling aan Chinese staatsobligaties in februari in een recordtempo. Westerse sancties die de buitenlandse tegoeden van Rusland hebben bevroren, leidden tot speculaties dat Rusland beleggingen in Chinese staatsschulden zou kunnen verkopen om liquide middelen te werven. Andere beleggers dumpten daarop Chinese schulden

Chinese aandelen daalden onlangs ook uit vrees dat de sancties tegen Rusland uiteindelijk China kunnen treffen, aangezien dat land zich als bondgenoot van Rusland opstelt.

In Europa worden beleggers steeds negatiever. Volgens gegevens van onderzoeksbureau Emerging Portfolio Fund Research haalden ze in de weken na de eerste Russische actie tegen Oekraïne ruim 21 miljard euro uit West-Europese aandelenfondsen. Zakenkrant The Wall Street Journal merkte op dat dit meer dan het dubbele is van de uitstroom tijdens de eerste drie weken van de coronapandemie in begin 2020.

Ondertussen blijkt uit gegevens van onderzoeksbureau EPFR dat beleggers de afgelopen weken 40,5 miljard dollar in Amerikaanse aandelenfondsen hebben gestoken. Dit laat zien dat sprake is van een duidelijk verschuiving van beleggingskapitaal van Europa en China richting de VS.

LEES OOK: China zet Russische projecten voorlopig niet door uit vrees voor de westerse sancties