Rusland gebruikt oorlogsdolfijnen om de belangrijke marinebasis van Sebastopol aan de Zwarte Zee te beschermen. Deze dolfijnen worden volgens analisten ingezet om bijvoorbeeld mijnen en vijandelijke duikers op te sporen.

Amerikaanse analisten melden aan The Washington Post op basis van satellietbeelden van het bedrijf Maxar Technologies dat het waarschijnlijk is dat Rusland dolfijnen bij Sebastopol inzet. Een woordvoerder van Maxar bevestigt de theorie van de analisten en stelt dat de twee dolfijnen pas sinds het begin van de Russische invasie in de havenstad te zien zijn.

Niet alleen Rusland traint dolfijnen. Ook de Verenigde Staten zetten al decennialang intelligente zeezoogdieren in voor militaire doeleinden. Dolfijnen hebben de meest geavanceerde sonar die bekend is, waardoor ze relatief makkelijk kunnen worden ingezet om zeemijnen en andere potentieel gevaarlijke objecten te detecteren, aldus experts tegen The Washington Post.

De toenmalige Sovjet-Unie ontwikkelde in de jaren zestig een trainingsprogramma voor oorlogsdolfijnen. De Oekraïense marine kreeg de dolfijnen na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in handen, maar verloor de dieren na de Russische annexatie van de Krim in 2014, zo schrijft de Britse krant The Guardian.

Sindsdien zou Rusland ook weer begonnen zijn met het trainen van dolfijnen. "Onze specialisten hebben nieuwe apparaten ontwikkeld die de onderwatersonardetectie van dolfijnen omzetten in een signaal naar de monitor van de operator. De Oekraïense marine had geen geld voor dergelijke knowhow en sommige projecten moesten worden stilgelegd", zo citeert The Guardian bronnen in Russische media.

Een groot deel van de Russische vloot ligt momenteel in Sebastopol aangemeerd omdat de havenstad op de Krim buiten bereik van Oekraïense raketten is. Ook het vlaggenschip de Moskva lag in deze haven, voordat het eerder deze maand in de Zwarte Zee zonk na een brand.

Lees ook: Beelden tonen het brandende Russische marineschip Moskva, vlak voor het zonk

Oorlogsdolfijnen zijn eerder in het nieuws geweest

In 2019 werd in Noorwegen een witte dolfijn gevonden met een tuig om zijn nek, hetgeen wereldwijd tot vragen leidde. Hoewel het nooit bevestigd werd, hadden veel experts het vermoeden dat het om een door Rusland getraind dier ging dat vanuit een noordelijke Russische militaire haven was weggezwommen.

De Palestijnse beeging Hamas beweerde dit jaar ook nog dat Israël dolfijnen inzet als sluipmoordenaar. Een woordvoerder beweerde dat het Israëlische leger een dolfijn had getraind eenheden van Hamas te achtervolgen en te doden.

Experts stellen echter dat - hoewel dolfijnen kunnen en zijn gebruikt voor militaire oefeningen - deze bewering van Hamas met enige scepsis moet worden bekeken. Het zou hierbij waarschijnlijk eerder om propaganda gaan.

LEES OOK: ‘Poetin is sinds het zinken van de Moskva alleen nog maar geïnteresseerd in het veroveren van zoveel mogelijk gebied’