Russische hackers hebben het afgelopen jaar meerdere cyberoperaties uitgevoerd tegen Oekraïne, zo blijkt uit een rapport van softwarebedrijf Microsoft.

Microsoft, dat met Oekraïense cyberbeveiligingsfunctionarissen samenwerkt om het land tegen dergelijke cyberaanvallen te verdedigen, zegt dat Rusland met de onophoudelijke operaties geprobeerd heeft het Oekraïense leger te verzwakken en het vertrouwen van het publiek in de Oekraïense regering te ondermijnen.

Zes aan Rusland gelieerde groepen hackers hebben ruim 237 cyberaanvallen op Oekraïne uitgevoerd, die elk verband houden met de Russische militaire operaties in het land. Microsoft vermoedt dat de Russische hack- en militaire operaties vaak samenwerkten tegen een gezamenlijk doelwit.

Op 1 maart – de dag dat een Russische raket werd afgevuurd op de tv-toren van Kiev – werden er bijvoorbeeld mediabedrijven in de hoofdstad getroffen werden door destructieve hacks en cyberspionage.

Tussen tussen 23 februari en 8 april zegt Microsoft 37 Russische cyberaanvallen op Oekraïne te hebben waargenomen, waardoor Microsoft concludeert concludeert dat hacken een grotere rol speelt in het conflict dan wat tot voor kort werd aangenomen.

Tom Burt, vice-president customer security van Microsoft, schrijft in een blog dat Microsoft verwacht dat het aantal cyberaanvallen toeneemt, naarmate het conflict langer aanhoudt en dat de aanvallen zich mogelijk kunnen gaan richten op landen die Oekraïne hulp bieden of zware sancties hebben ingesteld tegen Rusland.

De cyberoperaties, die volgens Microsoft al een jaar voor het begin van de Russische invasie op 24 februari werden ingezet, hebben mogelijk de basis gelegd voor verschillende militaire missies in Oekraïne.

Lees ook: Leest Poetin het nieuws? Een expert zegt dat de Russische president waarschijnlijk een zeer selectieve nieuwsconsument is