Nieuwe beelden die onder meer via Twitter zijn verspreid, tonen het brandende Russische oorlogsschip Moskva, kort voordat het afgelopen donderdag zonk in de Zwarte Zee. 

Op de beelden is te zien hoe het schip overhelt naar bakboord met grote zwarte rookpluimen die omhoog kringelen. Deskundigen beamen dat de foto’s en video de Moskva tonen, maar de herkomst van het beeldmateriaal is onbekend, meldt de Britse krant The Guardian

Het Amerikaanse ministerie van Defensie stelde afgelopen week betrouwbare informatie te hebben dat Oekraïense troepen de Moskva tot zinken hebben gebracht met ten minste één Neptune anti-scheepsraket. Hiermee ondersteunt de VS de Oekraïense versie over de oorzaak van het zinken van de Moskva. 

Rusland en Oekraïne zijn het erover eens dat de Moskva beschadigd was nadat munitie aan boord tot ontploffing kwam. Toch hebben ze verschillende verklaringen over wat tot het zinken van het schip leidde.

Russische overheidsfunctionarissen beweerden dat de munitie explodeerde als gevolg van een brand aan boord. De Oekraïense regering claimt dat eigen troepen de Moskva hadden getroffen met Neptune anti-scheepsraketten die "ernstige schade" hadden veroorzaakt.

De Moskva woog 12.000 ton en was meer dan 182 meter lang. Het schip had een bemanning van 500 man.

Het zinken van het naar de Russische hoofdstad genoemde oorlogsschip is een enorme klap voor het Russische moreel. Russische functionarissen kunnen het waarschijnlijk niet gemakkelijk aan de bevolking uitleggen.

Het Russische ministerie van Defensie beweerde op 14 april dat alle bemanningsleden van het schip waren geëvacueerd. Uit informatie van het Amerikaanse ministerie blijkt dat Russische zeelieden het beschadigde schip in reddingsboten hebben verlaten, aldus The Washington Post.

Maar de moeder van een overlevende matroos vertelde de Europese krant Novaya Gazeta dat ongeveer 40 mensen waren omgekomen tijdens het incident en dat velen gewond en vermist waren.

"Er zijn doden, er zijn gewonden, er zijn vermisten. Mijn zoon belde me toen ze telefoons kregen. Ze hebben hun documenten en [hun persoonlijke] telefoons op het schip achtergelaten. Hij belt me en huilt om wat hij zag. Het was beangstigend. Het is duidelijk dat niet iedereen het heeft overleefd", zei de anonieme Russische moeder. 

LEES OOK: Rusland eist dat VS stopt met bewapenen van Oekraïne – Russisch oorlogsschip gezonken in Zwarte Zee