• De Russische president Vladimir Poetin wil helemaal niet meer onderhandelen over een akkoord met Oekraïne, meldt de Financial Times.
  • Bronnen rond Poetin zeggen tegen de Britse krant dat hij het nu niet het juiste moment vindt voor een ontmoeting met Zelenski.
  • Volgens de krant is Poetins opstelling verhard sinds het zinken van het Russische oorlogsschip Moskva door toedoen van Oekraïne.
  • Lees ook: Beelden tonen het brandende Russische marineschip Moskva, vlak voor het zonk

De Russische president Vladimir Poetin is niet langer geïnteresseerd in onderhandelingen met Oekraïne en wil alleen nog maar zoveel mogelijk gebied veroveren, meldt de Financial Times.

Drie verschillende bronnen laten aan de Britse krant weten dat Poetin in eerste instantie openstond voor een vredesakkoord met Oekraïne nadat het de Russische troepen in de eerste paar weken van de oorlog niet was gelukt de hun doelstellingen te halen.

Maar zijn standpunt veranderde na het zinken van het Russische oorlogsschip Moskva eerder deze maand in de Zwarte Zee, waar Oekraïne de verantwoordelijkheid voor heeft geclaimd.

Lees ook: Gezonken Russisch oorlogsschip vervoerde mogelijk een stuk van het ‘Ware Kruis’, een belangrijk christelijk relikwie

"Er was hoop op een deal", zegt een van de bronnen tegen de zakenkrant. "Poetin was aan het broeden. Hij wilde een manier vinden waarop hij als winnaar uit het conflict kon komen." "Na het zinken van de Moskva zag hij er niet meer uit als een winnaar, omdat hij vernederd was." 

Poetin heeft volgens de bronnen van de krant geen trek in een ontmoeting met de Oekraïense president Volodimir Zelenski, die eerder had gezegd open te staan voor een gesprek met zijn ambtgenoot.

Zelenski wil een diplomatieke oplossing, Poetin wil eerst zijn onderhandelingspositie versterken

In een telefoongesprek met voorzitter Charles Michel van de Europese Raad zou Poetin vrijdag hebben gezegd dat het "niet het juiste moment" is.  Volgens de Financial Times wil hij dat alles is afgekaart voordat het tot een persoonlijke ontmoeting komt.

Een bron zegt tegen de krant dat de opmerkingen van Poetin erop wijzen dat hij zich heeft voorgenomen zoveel mogelijk gebied in Oekraïne te veroveren als mogelijk is.

Een Russische generaal zei afgelopen week dat Rusland tot doel heeft "volledige controle te krijgen" over de Donbas en de zuidelijke regio's van Oekraïne. Maar de Oekraïense autoriteiten zijn volgens de Financial Times bang dat Rusland nog verder wil gaan.

Lees ook: Dit zijn 4 doelen van Rusland in de tweede fase van de oorlog in Oekraïne, volgens een EU-functionaris

Zelenski zei zaterdag tegen journalisten dat hij nog steeds openstaat voor vredesgesprekken met Rusland, maar dat hij niet langer zou willen onderhandelen als de laatste Oekraïense gevechtstroepen in de zuidelijke havenstad Marioepol zouden worden gedood door Rusland.

"Ik heb van het begin af aan aangedrongen op gesprekken met de Russische president", zei Zelenski tegen onder meer Al Jazeera. "Het is niet dat ik hem graag wil ontmoeten, maar het is noodzakelijk om elkaar te zien voor een diplomatieke oplossing van dit conflict."

LEES OOK: 4 manieren waarop de oorlog tussen Rusland en Oekraïne kan eindigen