De economische sancties van de Verenigde Staten tegen enkele Russische banken dwingen Visacard en Mastercard ertoe hun dienstverlening via deze banken te beperken. Rusland droomt hardop van een nationaal alternatief, maar daar zitten de nodige haken en ogen aan.

Officieel doet Rusland alsof de beperkte sancties die de Verenigde Staten en de Europese Unie tot nog toe hebben afgekondigd wegens de annexatie van de Krim, niet meer dan speldenprikken zijn. Maar vooral de acties van de Amerikanen tegen enkele Russische banken, laten zien dat Rusland in financieel opzicht kwetsbaar is.

Visa en Mastercard in Rusland

Zo hebben de uitgevers van de internationale creditcards Visa en Mastercard hun dienstverlening aan vier Russische banken opgeschort, als gevolg van de sancties.

In een reactie liet de topman van Sberbank, één van de grootste banken van Rusland, maandag weten dat Rusland binnen enkele maanden een nationaal alternatief voor Visa of Mastercard kan opzetten. Sberbank zelf heeft vooralsnog geen last van de sancties en werkt met een eigen creditard, Pro 100. In het Russische staat dat gelijk aan ‘prosto’, ofwel simpel.

Nationale Russische creditcard

Maar zo simpel zou een alternatief voor Visa of Mastercard niet zijn. Een nationale creditcard zou namelijk op twee grote problemen stuiten, zo stellen experts tegenover Bloomberg Business Week. Op de eerste plaats zou een door de Russische staat gecontroleerde creditcard niet makkelijk buiten Rusland geaccepteerd worden. Russen zouden dan in het buitenland cash moeten betalen of een alternatieve creditcard in het buitenland aan een buitenlandse rekening moeten koppelen. Omgekeerd zou een volledige blokkade van Visa en Mastercard het voor buitenlanders een stuk lastiger maken om in Rusland te betalen.

De vier Russische banken die door de Amerikaanse sancties zijn getroffen vertegenwoordigen volgens Visa pakweg 1 procent van de activiteiten in Rusland, dus voorlopig is er nog niet veel aan de hand. Maar een uitgebreidere blokkade van Visa en Mastercard kan wel degelijk grote gevolgen hebben.

Intussen rekent de Russische staatssecretaris van economische zaken voor het eerste kwartaal van dit jaar op een aanzienlijke kapitaalvlucht uit Rusland van zo'n 70 miljard dollar, het hoogste niveau sinds de financiële crisis van 2008.

Lees ook:

Meest riskante aandelenmarkt ter wereld: durf je erin te beleggen?

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl