Het grootste deel (55 procent) van de Nederlandse ondernemers is niet verzekerd tegen inkomensverlies bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Ook kan 52 procent het niet langer dan drie maanden uithouden zonder inkomen.

Dat staat in de Kleinbedrijf (KB) Index, een onderzoek van de Hogeschool Utrecht, microfinancier Qredits en ondernemersvereniging Ondernemend Nederland (ONL).

Het gaat volgens het onderzoek om meer dan een miljoen Nederlanders die onverzekerd zijn bij ziekte. Ondernemers zijn daarnaast financieel nog kwetsbaarder, omdat meer dan de helft zichzelf een loon uitkeert dat onder het minimumloon ligt.

“Dit wordt verergerd door het feit dat velen onvoldoende reserves hebben om langer dan drie maanden te overbruggen. Het partnerinkomen is bij de meerderheid van de ondernemers onvoldoende om op terug te vallen”, volgens de KB Index.

Ook uit eerdere onderzoeken blijkt dat een groot deel van de ondernemers zich niet verzekert tegen arbeidsongeschiktheid. Het gaat vaak om zzp'ers. Er zijn daarom plannen om een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering in te voeren.

Lees ook: Arbeidsongeschiktheid: dit doet een verplichte verzekering met je maximale hypotheek als je €40.000 tot €80.000 verdient