Amsterdam is voor het vierde jaar op rij de duurste ‘terrasstad’ van Nederland. In de hoofdstad betaal je het meest om een rondje te halen. Net als vorig jaar is een rondje op een terras in Zwolle het goedkoopst.

Dat blijkt uit het jaarlijkse terrasonderzoek van horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners. Een rondje van 2 koffie, 2 fris, 2 bier en 2 rosé kost op een terras in Amsterdam gemiddeld € 25,10 euro. Dat is 3,5 procent meer dan een jaar eerder. Landelijk steeg de terrasprijs gemiddeld met 2,5 procent naar € 22,64.

Den Haag staat op plek twee, gevolgd door Den Bosch, Haarlem en Rotterdam.

Dat Amsterdam het duurst is, komt volgens de onderzoekers doordat hier de vastgoed- en huurprijzen fors hoger liggen dan elders.

Goedkoopste rondjes

In Zwolle is een rondje het meest voordelig. Het verschil tussen de Hanzestad en Amsterdam bedraagt € 3,75. Met name liefhebbers van een glas rosé kunnen het best naar Zwolle, waar de gemiddelde prijs € 3,50 bedraagt. Het traditionele fluitje is het goedkoopst in Almere (€ 2,40) en in Enschede kan er voor € 2,18 relatief goedkoop koffie gedronken worden. In Maastricht zijn de frisdranken het meest betaalbaar, voor een glaasje cola ben je daar € 2,33 kwijt.

Koopkracht het laagst in Groningen

Net als voorgaande jaren is de ‘terraskoopkracht’ het laagst in Groningen. Die wordt bepaald door het gemiddeld besteedbaar inkomen van de inwoners af te zetten tegen de terrasprijzen. Inwoners in Groningen hebben een koopkracht van gemiddeld 18,7 rondjes per week. Breda heeft de hoogste koopkracht, daar kan men gemiddeld 23,5 rondjes per week bestellen. De gemiddelde koopkracht over alle gemeten steden ligt op 21 rondjes per week.

Lees ook op Business Insider

LEES OOK: De nu nog ietwat droge kweekvleesburger krijgt een investering van 7,5 miljoen euro – over drie jaar kan hij de markt op, sappig en wel