Journalisten die verslag doen van de Olympische Winterspelen in Beijing, staat een verrassing te wachten in het perscentrum.

Volgens de South China Morning Post hebben de Chinese organisatoren de persruimte uitgerust met een robot die dienst doet als barman. In ongeveer 90 seconden kan de robotbarman cocktails mixen en serveren. Gasten kunnen hun drankje bestellen door een code op hun telefoon te scannen.

De inzet van de robot draagt bij aan de inspanningen van de organisatoren om het risico op verspreiding van COVID-19 tijdens de Winserspelen tot een minimum te beperken. Naast de gerobotiseerde barman is er ook een restaurant dat met robots werkt voor de atleten en personeel dat voor de Olympische spelen wordt, aldus de South China Morningpost.

De robot werkt achter een ronde bar in de persruimte. Foto: Fabrizio Bensch/REUTERS
De robot werkt achter een ronde bar in de persruimte. Foto: Fabrizio Bensch/REUTERS

De gerobotiseerde barman - die zowel alcoholische als non-alcoholische cocktails serveert - werkt vanachter een ronde bar. De robot maakt gebruik van tientallen flessen die aan het plafond hangen, blijkt uit een video van Reuters.

In de video is te zien hoe de robot een cocktailshaker vult, er ijs aan toevoegt en de inhoud mengt voordat hij de groene vloeistof in een Margarita-achtig cocktailglas giet. 

De bar zal ook bemand worden door een aantal mensen die toezicht houden op het werk van de robot en een handje helpen.

Ondertussen zal het restaurant, dat alleen open is voor mensen die werken op de Olympische Spelen, voedsel serveren zoals hamburgers en rijst. De gerechten worden bereid en geserveerd door machines, meldt de South China Morning Post. Via rails die langs het plafond lopen, worden de bestellingen uit de geautomatiseerde keuken getild en rechtstreeks naar de tafels gebracht.

De gerechten in het restaurant worden bereid door robots in een geautomatiseerde keuken. Foto: Liu Lu/VCG via Getty Images
De gerechten in het restaurant worden bereid door robots in een geautomatiseerde keuken. Foto: Liu Lu/VCG via Getty Images

China heeft sinds het begin van de pandemie een strikt "zero Covid"-beleid gevoerd, waarbij ernaar wordt gestreefd besmettingen te beperken door middel van veelvuldige plaatselijke lockdowns, het sluiten van grenzen en quarantainevoorschriften voor internationale reizigers. Voor de Spelen is voor een soortgelijke aanpak gekozen.

Atleten, journalisten en personeel zullen binnen een "gesloten circuit" opereren. Dat houdt in dat ze geïsoleerd zijn van binnenlandse bezoekers van de Spelen. Internationale bezoekers mogen de Spelen niet als toeschouwer bijwonen.

Atleten en personeel zijn verplicht een negatieve test te laten zien, voordat zij aan boord gaan van een vlucht naar de Spelen. Dit moet nogmaals bij aankomst op luchthavens in China en een derde keer voordat zij het gesloten circuit betreden, aldus het Internationaal Olympisch Comité.

Tijdens een technische briefing eerder deze week zei Dr. Brian McCloskey, voorzitter van het medisch deskundigenpanel van Beijing 2022, dat de "drie lagen van testen" bedoeld zijn om mogelijke positieve gevallen in elk stadium uit te filteren. Dit zou het aantal infecties dat in het gesloten circuit terechtkomt tot een minimum moeten beperken.

De Olympische Winterspelen van Peking van 2022 zullen een "gesloten-circuit"-beleid voeren. Foto: Zoja RusinovaTASS via Getty Images
De Olympische Winterspelen van Peking van 2022 zullen een "gesloten-circuit"-beleid voeren. Foto: Zoja RusinovaTASS via Getty Images

"Het doel is nul verspreiding binnen het gesloten circuit. Dit circuit is ingesteld omdat het de binnenlandse bevolking van China beschermt. Dit kan alleen door hen gescheiden te houden van de deelnemers die van over de hele wereld komen", aldus Dr. McCloskey. 

Atleten en personeel moeten tijdens de Olympische Winterspelen, die van 4 tot en met 20 februari gehouden worden, regelmatig PCR-tests doen.

Volgens het Internationaal Olympisch Comité bleek uit de tests vóór de Spelen dat het bestaande systeem "met succes functioneert". Van de tussen 4 en 23 januari op de luchthaven van Beijng uitgevoerde tests (2.586 stuks), waren er slechts 39 positief. Binnen het gesloten circuit zijn 33 positieve resultaten gerapporteerd op een totaal van 336.421 tests.

LEES OOK: Buitenlandse reizigers die in een grote Chinese stad willen verblijven moeten verplicht 56 dagen in quarantaine – dat is 28 dagen in een hotel en 28 dagen thuis