• Bij het RIVM zijn de voorbije week bijna 39.000 positieve testen gemeld, een stijging van 50 procent ten opzichte van de zeven dagen daarvoor.
  • De toename lijkt samen te hangen met de versoepelingen van ruim vier weken geleden.
  • Met name het werk en de horeca zijn belangrijke besmettingshaarden.

Steeds meer mensen lopen het coronavirus op in de horeca of op de werkvloer. Dit worden belangrijkere besmettingshaarden, komt naar voren uit de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over de stand van de corona-epidemie in Nederland.

Van lang niet alle mensen die positief testen op het coronavirus is de besmettingsbron bekend. Zo zijn er mensen die niet weten waar en hoe ze het virus hebben opgelopen. Bij ongeveer vier op de tien mensen die afgelopen week positief testten, is de ‘setting van besmetting’ wel vastgesteld.

Van de nieuwe gevallen van wie de bron bekend is, is meer dan de helft thuis besmet geraakt, door toedoen van een huisgenoot of gezinslid. Dat is en blijft de belangrijkste ‘setting van besmetting’. Bij elkaar op bezoek gaan leidde tot bijna 16 procent van de gevallen. Dat is hoger dan in voorgaande weken.

Begin september was 5,3 procent op het werk besmet geraakt. Dat steeg tot 6,6 procent eind september, 8,6 procent begin oktober en 9 procent afgelopen week. Half september kon 1,6 procent van de besmettingen worden herleid naar de horeca, half oktober was dit gestegen naar 3,3 procent en vorige week was het de bron voor 4,3 procent van de positief geteste mensen.

Ook in verpleeghuizen nemen de besmettingen toe. Een maand geleden was 1,9 procent besmet geraakt op zo'n locatie, inmiddels is dat gestegen naar 3,9 procent.

Aantal positieve tests stijgt razendsnel

Uit de RIVM-cijfers blijkt dat het coronavirus sneller en sneller om zich heen grijpt. Het aantal positieve tests is afgelopen week met 50 procent gestegen. Volgens het RIVM lijkt de toename samen te hangen met de versoepelingen van ruim vier weken geleden, in combinatie met het seizoenseffect. Daarmee bedoelt het instituut dat in de herfst mensen meer binnen leven, dichter op elkaar en met minder ventilatie dan buiten.

Het aantal ziekenhuisopnames nam met 34 procent toe en het aantal gemelde sterfgevallen ging met 62 procent omhoog.

Het RIVM kreeg in de afgelopen zeven dagen 38.733 meldingen van positieve tests. Dat is het hoogste weekcijfer sinds half juli. In de week ervoor registreerde het instituut 25.751 nieuwe gevallen en nog een week eerder 17.832.

Het aantal positieve testen stijgt in elke leeftijdsgroep, maar vooral onder ouderen. Zo is het virus afgelopen week aangetroffen bij bijna 1300 tachtigers. Dat is 78 procent meer dan de week ervoor. Onder zowel zestigers als zeventigers steeg het aantal nieuwe gevallen met bijna 75 procent.

Ongeveer een op de vijf Nederlanders van 12 jaar en ouder zijn niet gevaccineerd, of nog niet volledig ingeënt. Maar zij vormen volgens het RIVM meer dan de helft van alle positieve tests.

Ook meer ziekenhuisopnames en doden

Het aantal ziekenhuisopnames stijgt ook. Bij 584 mensen waren de coronaklachten vorige week zo erg, dat ze in een ziekenhuis moesten worden opgenomen. Dat is het hoogste aantal sinds eind mei, vijf maanden geleden. Vorige week meldde het RIVM 437 opnames, nog een week eerder 332. Van de 584 opgenomen coronapatiënten belandden 110 op de intensive care, het hoogste aantal sinds begin augustus.

Het RIVM kreeg in de afgelopen week 78 meldingen dat een coronapatiënt aan de gevolgen van de besmetting was overleden. Dat is het hoogste aantal sinds eind mei. Het gaat vooral om mensen van 80 jaar en ouder, en op één persoon na zijn ze allemaal in de afgelopen weken gestorven. Het aantal sterfgevallen ligt hoger dan in de twee voorgaande weken bij elkaar, toen er respectievelijk 48 en 24 sterfgevallen werden geregistreerd.

Door het stijgende aantal coronagevallen hebben de teststraten het ook veel drukker dan voorheen. De GGD'en testten vorige week 224.430 mensen en van hen bleek 15,3 procent besmet. Dat is het hoogste aantal tests en het hoogste percentage positieve tests sinds juli.

Meer dan 350.000 mensen lieten zich vorige week testen zodat ze naar een restaurant, café, bioscoop of theater konden gaan. Dat is het op een na hoogste aantal sinds de invoering van de toegangstesten maart. Van alle mensen die een toegangstest lieten doen had 0,37 procent het coronavirus onder de leden, het hoogste percentage sinds eind juli.

Reproductiegetal daalt iets

Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, daalde juist iets. Het staat nu op 1,19, tegen 1,24 afgelopen vrijdag.

Een getal van 1,19 betekent dat honderd mensen met corona gemiddeld 119 anderen besmetten. Zij dragen het virus vervolgens over aan 142 mensen, die op hun beurt 169 mensen aansteken. Bij elke stap loopt het aantal besmettingen op.

Het reproductiegetal wordt elke dinsdag en vrijdag vastgesteld. Het gaat wel over de situatie van zo'n twee weken eerder. Nieuwere cijfers zijn namelijk nog niet betrouwbaar genoeg. Het cijfer van 1,19 van dinsdag beschrijft de situatie op 11 oktober.

LEES OOK: Geen nieuwe lockdown in de winter, verwacht OMT-voorzitter Jaap van Dissel