De Britse keuze voor een vertrek uit de Europese Unie doet Richard Branson’s Virgin Group flink pijn. Ook Air France-KLM ziet nadelen: minder vliegverkeer van en naar het Verenigd Koninkrijk.

Het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie zal op termijn ook de vraag naar vliegreizen van en naar dat land drukken. Dat heeft scheidend topman Alexandre de Juniac van Air France-KLM dinsdag gezegd tegen persbureau Bloomberg.

Van een daling van de vraag bij Britse passagiers is volgens De Juniac nu nog geen sprake. Maar de onzekerheid die de keuze voor een Brexit teweegbrengt en de harde val van het Britse pond kunnen op termijn niet zonder gevolgen blijven, aldus de topman, die volgende week het roer bij de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep overdraagt aan Jean-Marc Janaillac.

De Brits-Spaanse concurrent IAG, het moederbedrijf van onder meer British Airways, waarschuwde eind vorige week al voor nadelige gevolgen van de keuze van de Britse bevolking voor een vertrek uit de EU. Het bedrijf liet weten dat de eerder uitgesproken winstverwachting daardoor niet langer haalbaar lijkt. Ook de prijsvechters easyJet en Ryanair gaven al aan weinig goeds te verwachten van de nasleep van het Brexit-referendum.

Branson baalt van Brexit

Ook Richard Branson, de meest flamboyante ondernemer van het Verenigd Koninkrijk, ziet ook vooral nadelen aan de Brexit.

Virgin Group, het bedrijf van de steenrijke Britse zakenman, is ongeveer een derde van zijn waarde kwijtgeraakt na het Britse referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie. Dat heeft Branson gezegd op de Britse televisie.

Ook moest Virgin volgens Branson door de Brexit een deal schrappen waarmee 3.000 arbeidsplaatsen gemoeid waren, zonder daarover in detail te treden. De miljardair is van mening dat Groot-Brittannië nu op een ,,ramp'' afstevent en hij wil dat een nieuw referendum wordt uitgeschreven omdat het brexit-kamp een ,,onjuiste'' voorstelling van feiten zou hebben gegeven. Branson heeft zich altijd uitgesproken tegen een Brexit.

Virgin Group heeft belangen in bedrijven die actief zijn op het gebied van onder meer luchtvaart, transport, media en detailhandel.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl