Een renteverhoging door de Europese Centrale Bank (ECB) zou al in juli kunnen plaatsvinden. Tot nu toe liet de centrale bank haar belangrijkste rentetarieven ongemoeid, ondanks het feit dat de inflatie fors oploopt.

In juli is naar verwachting namelijk het opkoopprogramma afgebouwd, en dat maakt de weg vrij voor een eerste rentestap. Daarmee kan de ECB reageren op de hard opgelopen inflatie.

Of de rente ook daadwerkelijk zal worden verhoogd, hangt volgens ECB-vicepresident Luis de Guindos af van de nieuwe economische prognoses die de beleidsmakers van de centrale bank bij hun volgende vergadering in juni bespreken. “We moeten dat bekijken, maar vanuit het huidige perspectief denk ik dat juli mogelijk is en september, of later, ook.”

De Amerikaanse Centrale Bank, de Federal Reserve, verhoogde in maart al het belangrijkste rentetarief met een kwart procentpunt en kondigde aan vanaf nu de rente in grotere stappen te gaan verhogen.

Kenners rekenen er ook op dat de rente in juli wordt verhoogd. Zij houden er inmiddels rekening mee dat de rente dit jaar zeker twee en mogelijk zelfs drie keer wordt aangepast. Daarmee zou de depositorente in de eurozone weer boven de nul procent uitkomen. Dat is al sinds 2013 niet meer gebeurd. De afgelopen drie jaar staat dat tarief onafgebroken op min 0,5 procent.

 

Al geruime tijd ligt de zogenaamde 'refirente' (de rente die banken moeten betalen om geld te lenen bij de centrale bank) van de ECB op nul procent. Sinds 2016 is het tarief niet meer gewijzigd.

De laatste keer dat de rente in de eurozone werd verhoogd was toen de Fransman Jean-Claude Trichet nog de hoogste baas was bij de ECB. Zijn opvolger Mario Draghi voerde sinds eind 2011 alleen maar renteverlagingen door. De huidige ECB-president Christine Lagarde heeft sinds haar aantreden in november 2019 de rente nog niet aangepast.

Lees over de ECB en mogelijke renteverhogingen ook: