• De Europese Centrale Bank heeft de belangrijkste rentetarieven en zijn steunprogramma’s donderdag ongemoeid gelaten.
  • Volgens ECB-president Christine Lagarde kan er later dit jaar wel aan de rente gesleuteld worden.
  • Lagarde benadrukt daarbij dat de rente pas omhoog kan als de bank klaar is met het massaal opkopen van obligaties.
  • Lees ook: In Zwitserland is de inflatie slechts iets meer dan 2%: hoe kan dat?

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat binnen afzienbare tijd de rente verhogen in de eurozone, maar wanneer precies is nog niet te zeggen.

ECB-president Christine Lagarde wil graag de nodige “flexibiliteit” behouden nu de economische vooruitzichten door de oorlog in Oekraïne erg onzeker zijn. Dat er wat moet gebeuren is niettemin helder, want zoals het er nu naar uitziet blijft de inflatie in de eurolanden komende tijd aan de hoge kant. En er is volgens Lagarde ook een risico dat de prijzen nog verder omhoog schieten.

De ECB heeft de belangrijkste rentetarieven en zijn steunprogramma’s donderdag ongemoeid gelaten, ondanks de flink opgelopen inflatie in de eurozone.

Door de oorlog in Oekraïne en de gevolgen daarvan voor de Europese economie staan de beleidsmakers bij de ECB onder grote druk om iets aan de hoge inflatie te doen. Sinds de vorige rentevergadering van de centrale bank zijn de prijzen in de eurozone nog harder opgelopen en hebben een reeks landen hun groeiramingen voor de economie naar beneden bijgesteld.

Vooral energie en brandstof zijn fors duurder geworden en veel mensen voelen dat in hun portemonnee, terwijl het juist de taak van de ECB is om te zorgen voor prijsstabiliteit.

Toch voorzagen economen voorafgaand aan het rentebesluit van donderdag nog geen grote stappen van de beleidsmakers in Frankfurt. Eerder was al duidelijk dat de ECB met betrekking tot het opvoeren van de rente niet hetzelfde tempo volgt als de Amerikaanse Federal Reserve, die de rente recent al wat omhoog gooide.

Maar alom wordt wel rekening gehouden met een rentestap later dit jaar. Verschillende ECB-bestuurders, onder wie president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB), hebben al gezegd dat er dit jaar mogelijk zelfs meer dan één renteverhoging inzit.

Voor het zover is moet de ECB eerst stoppen met het massaal opkopen van obligaties om de economie van de eurozone te stimuleren. In de schriftelijke verklaring die na afloop van het rentebesluit naar buiten is gebracht, stelt de centrale bank dat het programma hiervoor ergens in het derde kwartaal van dit jaar wordt beëindigd.

Die verwachting is gebaseerd op alle economische gegevens zoals die nu beschikbaar zijn en kan dus nog veranderen. Hoe de economie zich komende tijd ontwikkelt, hangt volgens de ECB sterk af van het verdere verloop van het conflict in Oekraïne en de sancties tegen Rusland.

Lagarde: flexibiliteit behouden

ECB-president Christine Lagarde wil graag de nodige "flexibiliteit" behouden nu de economische vooruitzichten door de oorlog in Oekraïne erg onzeker zijn. Dat er wat moet gebeuren is niettemin helder, want zoals het er nu naar uitziet blijft de inflatie in de eurolanden komende tijd aan de hoge kant. En er is volgens Lagarde ook een risico dat de prijzen nog verder omhoog schieten.

Lagarde zei in een toelichting op het rentebesluit van donderdag ook dat de ECB pas aan de rente kan sleutelen als de bank klaar is met het massaal opkopen van obligaties, waarmee de economie van de eurozone nog steeds wordt gestimuleerd. Dat doet de centrale bank niet abrupt, maar geleidelijk om financiële schokken te vermijden. Naast flexibiliteit zijn geleidelijkheid en het open houden van opties volgens Lagarde erg belangrijk bij de keuzes die de ECB maakt.

Op basis van de gegevens zoals die nu bekend zijn schat Lagarde in dat het opkoopprogramma ergens in het derde kwartaal van dit jaar wordt beëindigd. "Enige tijd" later zal de ECB dan waarschijnlijk de rente gaan verhogen. Volgens Lagarde kan dat een week later zijn, maar ook maanden later. "We zullen dealen met de rente als we daaraan toe zijn."

LEES OOK: Inflatie heeft nog weinig effect op koopgedrag consumenten – wel zetten we de thermostaat paar graden lager