In de Verenigde Staten zijn dinsdag bijna 2.000 sterfgevallen gemeld als gevolg van de ziekte Covid-19.

Het aantal overledenen door het coronavirus in de VS is opgelopen tot bijn 13.000.

De belangrijkste gezondheidsadviseur van het Witte Huis, Anthony Fauci, gaf afgelopen zondag al aan dat het een zware week zou worden voor de VS.

Het aantal mensen dat in Amerika aan het coronavirus is overleden is opgelopen tot 12.722. Bovendien overleden in geen enkel ander land zoveel mensen aan de ziekte binnen 24 uur; bijna 2.000 patiënten.

De Johns Hopkins University publiceerde de nieuwe cijfers over het verloop van de pandemie in de Verenigde Staten. In een etmaal zijn er nu 1.939 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

In het totaal aantal overledenen gaan alleen het zwaar getroffen Italië en Spanje de VS nog voor. Daar overleden respectievelijk 17.127 en 13.798 mensen sinds het begin van de pandemie.

In de grafieken van de site Worldometers is goed te zien hoe zwaar de VS het nog heeft, het aantal doden in de dagstatistieken blijft nog oplopen.

Lees ook op Business Insider

Met de laatst bekende cijfers is een steeds harder oplopende stijging in het totaal aantal doden te zien.

Viroloog en regeringsadviseur Anthony Fauci gaf zondag al aan dat deze week bijzonder zwaar zou gaan worden. Volgens hem heeft de VS de pandemie nog niet onder controle.

“We hebben moeite om het onder controle te krijgen. Dat is het probleem dat nu aan de orde is,” zei Fauci in een interview met tv-zender CBS. De quarantaine-maatregelen zijn volgens hem cruciaal. Maar het duurt een tot twee weken voordat de effecten daarvan zichtbaar zijn in de statistieken.

Meer dan een kwart wereldwijde gevallen nu in de VS

Het aantal vastgestelde besmettingen in de VS nam dinsdag ook fors toe en bedraagt nu 396.223. Dat zijn er bijna 30.000 meer dan een dag geleden. Meer dan een kwart van het aantal wereldwijd vastgestelde ziektegevallen is in de VS geregistreerd.

In de data is wel te zien dat de stijging in die dagstatistieken de afgelopen dagen in ieder geval nog niet groter is geworden.

“Amerika blijft meer tests uitvoeren dan enig ander land ter wereld en ik denk dat we daarom waarschijnlijk meer gevallen hebben”, zei president Donald Trump dinsdag tijdens persconferentie in het Witte Huis.

De staat New York is het zwaarst getroffen. Daar zijn bijna 5.500 mensen gestorven en meer dan 140.000 besmettingen vastgesteld. New York test ook zeer intensief op het coronavirus.

Autoriteiten waarschuwden vorige week nog dat tussen de 100.000 en 240.000 Amerikanen kunnen sterven aan het coronavirus.

Lees meer over het coronavirus: