Donald Trump hoopt dat de uitbraak van het coronavirus in de VS afvlakt, nadat het aantal sterfgevallen in de staat New York licht daalt.

Het Amerikaanse dodental als gevolg van het virus bedraagt inmiddels 9.633. Bij minstens 337.072 inwoners is besmetting met het coronavirus vastgesteld.

Volgens de bekende viroloog en regeringsadviseur Anthony Fauci heeft de VS de coronapandemie nog niet onder controle.

Fauci voorspelt opnieuw een slechte week. Het duurt een tot twee weken voordat de quarantainemaatregelen zichtbaar zijn in de sterftecijfers.

De Amerikaanse president Donald Trump spreekt de hoop uit dat het coronavirus een “afvlakking” laat zien op sommige hotspots in het land. De zwaar getroffen staat New York meldde zondag voor het eerst sinds een week een lichte daling van het aantal dagelijkse sterfgevallen door het longvirus.

“Misschien is dat een goed teken”, zei Trump zondag tijdens een persconferentie in het Witte Huis. Vicepresident Mike Pence vertelde met enkele gouverneurs te hebben gesproken en ook die zien allemaal een trend van afvlakking van het coronavirus. Trump: “We beginnen licht aan het einde van de tunnel te zien.”

In de Verenigde Staten zijn in de afgelopen 24 uur meer dan 1.200 mensen overleden aan het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University. Een dag eerder werd nog een record gevestigd, toen stierven 1.480 mensen aan het longvirus.

Het Amerikaanse dodental als gevolg van het virus bedraagt door de nieuwe cijfers 9.633. Bij minstens 337.072 inwoners is besmetting met het coronavirus vastgesteld.

Viroloog Anthony Fauci voorspelt een slechte week voor de VS

Viroloog en regeringsadviseur Anthony Fauci, de voornaamste expert bij alle grote ziekte-uitbraken van de afgelopen decennia in de VS, is minder optimistisch. Volgens de 79-jarige directeur van het Nationale Instituut voor Allergieën en Besmettelijke Ziekten heeft de VS de coronapandemie nog niet onder controle.

"Ik zal niet zeggen dat we het onder controle hebben. Dat zou een leugen zijn", vertelde Fauci zondag in een interview met tv-zender CBS. "We hebben moeite om het onder controle te krijgen. Dat is het probleem dat nu aan de orde is."

De quarantainemaatregelen zijn "cruciaal", aldus Fauci. Maar het duurt een tot twee weken voordat de effecten daarvan zichtbaar zijn in de statistieken.

Wat er de komende week gaat gebeuren zal "voor sommigen een schok" en "verontrustend" zijn, aldus Fauci. Het hoofd van de Amerikaanse gezondheidszorg Jerome Adams uitte zich zondag in vergelijkbare bewoordingen. Hij vergeleek de komende week met Pearl Harbor en 9/11.

"Dit wordt een slechte week", aldus Fauci. "Als je kijkt naar de verwachtingen voor de curve, dan zal het aantal besmettingen en doden voorlopig blijven stijgen. Maar we hopen dat we over een week, of misschien iets langer, een afvlakking van de curve zien en uiteindelijk een daling."

Gezondheidsdienst adviseert Amerikanen mondmaskers te dragen

Ondertussen adviseert de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC (Centers for Disease Controle and Prevention) inwoners van het land om in het openbaar mondmaskers te dragen vanwege het coronavirus.

Volgens president Trump gebeurt dat op vrijwillige basis. Het wordt niet geadviseerd medische mondmaskers te dragen omdat dergelijke uitrusting gereserveerd moet blijven voor zorgpersoneel.

Het advies is volgens Trump geen vervanging van het al bestaande advies aan Amerikanen om sociaal afstand te houden. "Het wordt echt vrijwillig", stelde Trump over de aanbeveling van het CDC. "Je hoeft het niet te doen en ik kies ervoor het niet te doen, maar sommige mensen willen het misschien wel en dat is oké."

De nieuwe richtlijn is volgens het CDC mede gebaseerd op recent onderzoek waaruit blijkt dat een groot deel van de coronapatiënten geen symptomen heeft. De gezondheidsdienst beveelt Amerikanen aan vooral gezichtsmaskers te dragen op plekken waar het lastig is sociaal afstand te houden, zoals in supermarkten en apotheken.

Lees meer over het coronavirus: