Charlie Munger, de vicevoorzitter van beleggingsmaatschappij Berkshire Hathaway, is dinsdag op 99-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan was bijna 48 jaar lang de rechterhand van superbelegger Warren Buffett, die Berkshire in de jaren zestig van de vorige eeuw had gekocht.

Munger leerde Buffett al in 1959 kennen, maar ze werden pas in 1975 een duo. Later zou Buffett verklaren dat hij van Munger een van zijn belangrijkste zakelijke adviezen kreeg. Hij spoorde hem namelijk aan “geweldige bedrijven voor een goede prijs te kopen, in plaats van goede bedrijven voor een geweldige prijs”.

Onder Buffett en Munger groeide Berkshire Hathaway uit tot een bedrijf met een beurswaarde van ruim 783 miljard dollar. Berkshire belegt voor de lange termijn en richt zich op goed geleide bedrijven met een onderwaardering. Het concern heeft belangen in onder andere Apple, Coca-Cola en American Express.

Munger noemde de bitcoin ooit ‘rattengif’

Munger schuwde stevige uitspraken niet. Zo vergeleek hij bankiers ooit met “oncontroleerbare heroïneverslaafden” en noemde hij de bitcoin “rattengif”.

In een toelichting op het overlijden van Munger liet zijn kompaan Buffett weten: "Berkshire Hathaway kon niet worden uitgebouwd tot wat het nu is zonder Charlies inspiratie, wijsheid en bijdragen."

Bij leven was Munger ook vol lof over Buffett. Zes opmerkelijke uitspraken over het 'orakel van Omaha', zoals de bijnaam van Buffett luidt.

1. 'Als je zo slim bent als Buffett...'

"Als je zo slim bent als Warren Buffett, krijg je misschien twee of drie keer per eeuw zo'n idee. Het was alsof God een kistje opende en er geld in liet rollen. Het was ontzettend gemakkelijk geld verdienen", zei Munger afgelopen maand in een podcast.

Hij verwees naar het besluit van Buffett om in Japan geld te lenen tegen ultralage rentetarieven en dat vervolgens te beleggen in topaandelen van het Aziatische land.

2. 'We bleven gewoon zwemmen'

"Wat Buffett en ik altijd deden, is dingen kopen die veelbelovend waren. Soms hadden we de wind in de rug door de economie en de andere keer tegenwind, maar we bleven hoe dan ook gewoon zwemmen. Dat is ons systeem", zei Munger eind 2020 op een bijeenkomst van het California Institute of Techology.

3. 'Warren zou nooit iets slechts doen om zichzelf te verrijken'

Je kon Munger bijna niet bozer krijgen dan wanneer je de integriteit van Buffett in twijfel trok. "Ik denk niet dat er ook maar de kleinste kans is dat Warren Buffett iets zou doen dat in en in slecht is om geld voor zichzelf te verdienen. Hij geeft meer om wat er met Berkshire gebeurt dan om wat er met zijn eigen vermogen gebeurt", zei Munger eerder deze maand tegen de Amerikaanse tv-zender CNBC, in reactie op de beschuldiging dat Buffett zichzelf zou verrijken ten koste van zijn aandeelhouders. "Belachelijk", vond Munger die aantijging.

4. 'De bescherming van de aandeelhouders staat voorop'

Volgens Munger had Buffett hart voor de aandeelhouders van Berkshire Hathaway. "Warren geeft nog steeds meer om hun veiligheid dan om wat dan ook. Als we met een iets hogere hefboom hadden gewerkt, hadden we nu drie keer zoveel geld gehad als nu, zonder veel extra risico te nemen. Maar we wilden niet het minste risico nemen dat we het voor onze aandeelhouders zouden verpesten", zei hij in de eerder genoemde podcast.

5. 'Warren houdt niet van de detailhandelssector'

Buffett kan zeer uitgesproken zijn. Zo heeft hij als belegger niets op met de detailhandelssector. "Hij is daar bang voor. Bijna alle winkelketens die ooit oppermachtig waren, zijn uit het straatbeeld verdwenen. Sears Roebuck en andere grote warenhuizen zijn weg. Het is gewoon erg moeilijk, volgens hem", zei Munger in de podcast.

6. 'Er zijn dingen waarin Buffett's opvolger Greg Abel beter is dan zijn leermeester'

Voor aandeelhouders van Berkshire Hathaway had Munger nog wat geruststellende woorden. Op de jaarvergadering van de Daily Journal, een uitgeverij waar Munger directeur van was, vergeleek hij Buffett met zijn geplande opvolger, Greg Abel. "Greg is simpelweg sensationeel als zakelijk leider, zowel als denker als doener. Je kunt stellen dat hij net zo goed is als Warren in dingen leren. Er zijn allerlei dingen waarin hij beter is dan Warren en dat weet Warren."

LEES OOK: ‘Als je me alle bitcoins in de wereld zou aanbieden voor $25, zou ik dat aanbod afslaan’ – 7 topcitaten van superbeleggers Warren Buffett en Charlie Munger'