Raymond van Barneveld kan na één wedstrijd op het WK darts alweer naar huis. De 51-jarige Hagenaar verloor maandagavond met 3-2 in sets van de Litouwer Darius Labanauskas.

‘Barney’ begon zwak aan de wedstrijd en haalde geen moment zijn niveau. De vijfvoudig wereldkampioen oogde moedeloos.

“Ik hoef jullie niet te vertellen hoe hard dit aankomt”, stamelde Van Barneveld voor de camera van RTL7. “Dit is gewoon heel slecht. Ik kreeg genoeg kansen maar die pijlen gingen er gewoon niet in. Ik heb veel getraind, maar wat heeft het voor zin. Ik gooide alles met ingooien. Ik voelde me geweldig.”

De vroege uitschakeling is een enorme domper voor Van Barneveld, die onlangs aankondigde dat 2019 zijn laatste jaar als profdarter zal zijn. Het is maar de vraag of ‘Barney’ er volgend jaar op het WK – zijn laatste – bij is om af te zwaaien.

Van Barneveld gaat flink zakken op de wereldranglijst

Van Barneveld staat op dit moment 15e op de wereldranglijst, waarmee hij automatisch geplaatst is voor de grote televisietoernooien. Maar Van Barneveld gaat flink zakken.

De wereldranglijst, ook wel Order of Merit genoemd, is gebaseerd op het prijzengeld dat spelers hebben verdiend in de afgelopen twee jaar. Om hun positie te behouden of te verbeteren, moeten darters hun gewonnen prijzengeld van twee jaar geleden niet kwijtraken.

Van Barneveld bereikte bij het WK van 2017 de halve finale. Dat resultaat valt nu dus weg. Volgens berekeningen van de Nederlandse scheidsrechter en commentator Jacques Nieuwlaat valt de Hagenaar terug naar een plek buiten de top 25 met zijn verliesbeurt in de tweede ronde. Dat betekent dat hij niet meer automatisch geplaatst is voor de grote tv-toernooien.

Gaat Van Barneveld vloertoernooien spelen?

Van Barneveld moet zich dan kwalificeren door goed te presteren bij de vloertoernooien, waarbij meerdere dartborden in een zaal staan en camera’s en publiek afwezig zijn. Maar daar heeft ‘Barney’ al jaren zijn gezicht niet laten zien, omdat hij er geen lol aan beleeft.

Blijft hij ook nu weg of wint hij niet genoeg partijen op de vloer, dan gaan de televisietoernooien aan zijn neus voorbij. Hij kan dan zijn prijzengeld niet verdedigen en valt nog verder terug op de wereldranglijst van de PDC, mogelijk tot buiten de top 32. Dan is Van Barneveld niet meer automatisch geplaatst voor het WK van volgend jaar, dat zijn laatste moet worden.

Het heeft er dus alle schijn van dat ‘Barney’ in zijn laatste jaar als profdarter misschien de belangrijkste toernooien missen. Een glorieuze afscheidstournee kan dan zomaar een rampjaar worden.

Lees meer over darts: