Door de scherpe koersdalingen is het enthousiasme van Nederlanders voor cryptomunten als de bitcoin flink afgenomen. In een onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zegt 61 procent van de Nederlandse consumenten dat investeren in cryptomunten dit jaar minder aantrekkelijk is geworden.

Ook de belangstelling voor lanceringen van nieuwe munten, de zogenoemde initial coin offerings (ICO’s), is fors gedaald. Niet alleen vanwege de koersdalingen, maar ook door angst voor fraude en oplichting.

Het aantal cryptobezitters is sinds het vorige AFM-onderzoek van januari 2018 – net nadat bitcoin piekte op bijna 20.000 dollar – gedaald van 580.000 tot 480.000 in oktober. Er kwamen nog wel 30.000 nieuwe cryptobezitters bij, maar er stapten veel meer mensen uit de markt: wel 130.000.

Dat de hype over zijn hoogtepunt heen is, blijkt ook uit het feit dat cryptobezitters minder bezig zijn met hun portefeuille dan aan het begin van het jaar. Toen checkte nog 28 procent van hen elke dag hun cryptowallets; inmiddels is dat gedaald tot 12 procent.

De meeste cryptobezitters hebben niet meer dan een bescheiden bedrag geïnvesteerd. Twee derde heeft minder dan 1.000 euro ingelegd en slechts 3 procent heeft meer dan 10.000 euro in cryptomunten zitten.

Behalve dat mensen bang zijn dat de waarde nog verder instort, zijn ze vooral ook bang voor manipulatie van de koers en voor het gebrek aan toezicht, geven ze aan in de enquête van de AFM. En dat is niet het enige, want ze vrezen ook hun wachtwoord kwijt te raken of een crash van de computer.

Bij ICO's zijn mensen zich steeds bewuster van de risico's; die hebben dan ook flink aan populariteit ingeboet. Er was altijd al angst voor koersverlies, fraude en oplichting, maar sinds januari vindt 43 procent van de ondervraagden het minder aantrekkelijk geworden om deel te nemen aan een ICO. Voor 35 procent is er niks veranderd en toch nog 11 procent vindt ICO's aantrekkelijker geworden.

Slechts een klein deel van het totale aantal cryptobezitters heeft wel eens meegedaan aan een ICO: 10 procent.

De AFM is onverminderd kritisch over cryptomunten en ICO's en komt begin volgend jaar samen met De Nederlandsche Bank met een advies aan het ministerie van Financiën over hoe om te gaan met de ontwikkelingen op de cryptomarkt.

Minister Hoekstra van Financiën heeft vorige week een wetsvoorstel ingediend om de cryptomarkt te reguleren. Hij wil een vergunningensysteem voor aanbieders van cryptovaluta en het onmogelijk maken om anoniem terrorisme en witwaspraktijken te financieren.

LEES OOK: ‘Bitcoin is zo goed als dood’, zegt het 20-jarige cryptofenomeen Erik Finman