Technische analyse. Bij de term alleen al haakt menig fervent beurshandelaar af. Waarom dat is, is mij nog altijd een raadsel.

De die hard fundamenteel analisten hebben graag hun zegje klaar over de heuse beurswaarzeggers, die zichzelf liever technisch analist noemen. Nog steeds is technische analyse, volgens FA’ers, een graag geziene gast voor een plekje aan de schandpaal van beleggingsstrategieën. Maar is dat nog wel van deze tijd?

Want wie technische analyse goed begrijpt, kan inzien waarom deze tools – juist in deze tijd – waarde toe kunnen voegen aan het bepalen van in- en uitstapmomenten van een aandeel of in een bepaalde crypto.

Dit is ook direct waar het vaak fout gaat: er is namelijk behoorlijk wat expertise nodig om op een succesvolle wijze deze welbekende ‘lijntjes’ te kunnen trekken.

Self Fulfilling Prophecy

Technische analyse is terug van weggeweest. Sommigen zweren erbij, andere verafschuwen het. TA wordt al sinds jaar en dag gebruikt, om in te kunnen spelen op bepaalde koersbewegingen, maar met de komst van cryptocurrencies is technische analyse meer dan ooit van belang.

Door de hoeveelheid autobots, die traden op algoritmes, gebaseerd op de TA-tools, wordt Technische Analyse steeds meer een self fulfilling prophecy.

Google Trends

Wie wel eens Google Trends (bron) erop na heeft gekeken, heeft het bij het juiste eind. De afgelopen vijf jaar is er nog nooit zoveel op de term ‘Technical Analysis’ gezocht als in december 2017. Wie hier de bitcoingrafiek overheen legt, weet voldoende.

Bezint eer ge begint

Duidelijk. Het vak TA is dus helemaal van deze tijd. Maar waar begin je? Allereerst zijn er vijf belangrijke dingen die je moet kunnen begrijpen om op een verantwoorde manier met TA aan de slag te kunnen gaan.


1. Geen exacte wetenschap

Laten we één ding even snel uit de lucht helpen. Technische analyse wordt NIET gebruikt om de toekomst te voorspellen. Mocht het je nog niet bekend zijn: geen enkele technisch analist heeft een glazen bol op zijn of haar bureautafel staan. En mocht die er al staan, dan kan ik je verzekeren: hij werkt niet.

Aan de hand van de combinatie van bepaalde tools (indicatoren, oscillatoren, patronen, candlesticks en/of cycles) poogt men zo goed mogelijk in te inspelen op (toekomstige) koersbewegingen op de markt.

Het is de kunst om ervoor te zorgen dat een toolset een optimale haalbaarheid heeft. Bedenk wel: 100 procent is onmogelijk. Een uitkomst van 70 procent, is al een mooi streven.


2. Koersgrafiek

Technische analyse begint met een koersgrafiek. Hierop is de koers van een aandeel of crypto, over een bepaalde tijd, uitgedrukt in dollars.

Een zogeheten candlestickgrafiek wordt in de technische analyse het vaakst gebruikt, omdat deze meer informatie weergeeft dan een klassieke lijngrafiek.

De informatie die in een candlestickgrafiek is verwerkt, gaat over de koers op het moment van openen, sluiten en de tussentijdse hoogste- en laagste koers die gedurende de vorming van deze candle hebben plaatsgevonden.

Business Insider Nederland

Een rood blokje staat voor een candle die lager is gesloten dan dat deze opende. Een groen blokje staat voor een candle die hoger is gesloten dan de openingskoers.


3. The trend is your friend

Het eerste waar een technisch analist naar opzoek gaat is (lange termijn) ‘de trend’. Een trend is te onderscheiden in drie verschillende bewegingen: opwaarts, neerwaarts of zijwaarts.

De beweging zegt iets over het pad dat de grafiek bewandelt. Wijkt de grafiek om de een of andere reden ineens van het pad af, dan kan dit een koop- of verkoopmoment opleveren.

Tradingview / Business Insider Nederland

In de bovenstaande grafiek is een voorbeeld van een opwaartse trend te zien. Rond 21 mei piekt de grafiek van de bitcoin, om daarna in een neerwaartse trend terecht te komen. Deze neerwaartse uitbraak leverde dus een verkoopmoment op.


4. Lijnen

Tradingview / Business Insider Nederland

Een trend bestaat uit trendlijnen. Deze lijnen kunnen naast het bepalen van de trend ook ingezet worden om steun en weerstandspunten op de grafiek te vinden.

Op plekken waar de grafiek – minimaal twee keer – steun of weerstand ondervindt kan een lijn worden getrokken. Op een doorbraak van zo’n lijn kan ook worden gehandeld.


5. Tools

We spraken al eerder over een toolset. Lijnen en trends zijn namelijk de grondslagen van de Technische Analyse, maar er is nog zo veel meer. Uitbraken boven of onder bepaalde lijnen kunnen met behulp van indicatoren of oscillatoren worden bevestigd. Neem bijvoorbeeld het volume.

Tradingview / Business Insider Nederland

Het volume is een belangrijke indicator, die zoals de Dow Theory voorschrijft, de trend hoort te bevestigen. Is dit niet het geval dan is het oppassen geblazen. Het volume geeft in deze situatie dus een extra dimensie aan het uitbreken van die koers bij een bepaald punt.

Trial and Error

De basis van Technische Analyse, in combinatie met indicatoren en oscillatoren, maken een toolset sterker. Met behulp van een grafiek kunnen meer dan 10.000 verschillende tools worden gebacktest. Op basis van Trial and Error kan de validiteit en de betrouwbaarheid van deze toolset worden vergroot.

Technische analyse is een kwestie van investeren, niet alleen in geld maar vooral ook in tijd. Mocht je na het testen van deze verschillende tools nog steeds niet op die befaamde 70 procent positieve trades uitkomen, dan kun je altijd nog eens die glazen bol proberen.

Dit is het vierde artikel in onze reeks over sociaal handelen. Al ruim 9 miljoen beleggers delen hun inzichten en strategieën online. Wat gebeurt er in de cryptomarkt en hoe speel je daarop in? Je leest het in onze serie Het nieuwe handelen in crypto’s. Deze wordt mogelijk gemaakt door eToro.

Handelen brengt risico’s met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Deze inhoud is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden en is geen beleggingsadvies.

Dit is een zeer volatiel beleggingsproduct. Uw kapitaal loopt risico. De prijzen van cryptovaluta kunnen sterk fluctueren. Daarom passen cryptovaluta niet bij alle beleggers. De handel in cryptovaluta staat niet onder toezicht van enige regelgevende EU-instantie.

Advertisement