Tiener Erik Finman groeide in 2017 uit tot een van de boegbeelden van de cryptohype.

De inmiddels 20-jarige Duitser kreeg in 2011 duizend euro van zijn oma. Het geld was eigenlijk bedoeld voor zijn studie, maar Finman kocht er bitcoin voor, tegen een koers van zo’n 10 euro per stuk.

Een gouden beslissing, zo blijkt later. Het leverde hem naar eigen zeggen 4 miljoen euro winst op. Genoeg om niet naar de universiteit te gaan, want hij had met zijn ouders een weddenschap afgesloten dat hij niet hoefde te studeren als hij op zijn 18e miljonair zou zijn.

Maar ruim een jaar na het uitbreken van de cryptokoorts is Finman pessimistisch over de belangrijkste cryptomunt. “Bitcoin is zo goed als dood”, zegt hij in een interview met MarketWatch.

Bitcoins delven kan bijna niet meer uit

De bitcoin kende maandag een kleine opleving, maar staat nog altijd op het laagste punt sinds september 2017. De huidige koers van 3.400 dollar is voor de delvers van bitcoin, de zogenoemde miners, nauwelijks genoeg om uit de kosten te komen. Naar verluidt zijn sinds half november tussen de 600.000 en 800.000 miningservers offline gegaan, zo meldt CoinDesk.

Met name miners in Azië hebben het moeilijk. De elektriciteitsprijs in China is in de afgelopen periode gestegen, omdat watercentrales door droogte minder energie hebben opgewekt dan verwacht. De kosten van het aanmaken van nieuwe cryptomunten met computers die veel energie vragen, zijn hierdoor toegenomen.

Deskundigen van de Amerikaanse grootbank JPMorgan stellen ook dat het nauwelijks meer de moeite waard is nieuwe digitale munten te minen. De kosten voor het winnen van cryptovaluta zijn namelijk aanzienlijk. Naast de enorme energiekosten moeten ook de technische installaties worden bekostigd.

Te veel interne strijd in de bitcoingemeenschap

Finman ziet nog meer redenen waarom de bitcoin het niet gaat redden. "Bitcoin is te gefragmenteerd, er is te veel interne strijd", zegt hij tegen MarketWatch. "Misschien zitten er nog een of twee koersrally’s in, maar op lange termijn is de munt dood."

Ook over de kansen van litecoin is Finman uitgesproken. "Litecoin is al een tijdje dood. Het is alsof de zon ondergaat en het nog acht minuten duurt voordat de laatste lichtstralen de aarde bereiken. Litecoin is nu bij minuut zeven."

Litecoin staat op het laagste punt sinds mei 2017 en is ten opzichte van de piek van december vorig jaar dertien keer minder waard. Zelfs bedenker Charlie Lee heeft al zijn coins verkocht.

Finman heeft nog wel vertrouwen in ethereum en zcash. Ook bitcoin cash heeft volgens hem een uitstekend platform, maar de jonge Duitser vindt dat het team erachter de marketing niet op orde heeft. Daarmee doelt hij op de strijd tussen twee cryptogrootheden om bitcoin cash, die de hele cryptomarkt vorige maand in een crisis stortte.

LEES OOK: ‘Stablecoins’ zijn de nieuwste hype in de cryptowereld – dit is alles wat je daarover moet weten