In het summiere partijprogramma van de PVV voor de landelijke verkiezingen van 2017 wordt luchtig gestrooid met miljardenbedragen. Behalve als het gaat over het effect van een vertrek van Nederland uit de Europese Unie.

In het donderdag gepubliceerde verkiezingsprogramma van de PVV staat bij punt twee. Nederland weer onafhankelijk, dus uit de EU.

Bij het geschatte financiële effect op de staatsbegroting van een Nexit staat vervolgens PM, ofwel Pro Memorie. Dat is de boekhoudkundige term die wordt gehanteerd als de financiële gevolgen van een maatregel te onzeker zijn om in te schatten.

(klik voor uitvergroting)

14138047_227859140945694_1520187797418506362_o

Geert Wilders en de PVV hebben dus een groot vraagteken gezet bij de financiële impact van een vertrek uit de Europese Unie. Toch wil de PVV die stap hoe dan ook zetten.

Die voorzichtigheid ten aanzien van de gevolgen van het vertrek uit de EU is opvallend, want Wilders heeft de afgelopen jaren niet nagelaten om te schermen met het in 2014 voor de PVV geschreven rapport van onderzoeksbureau Capital Economics, waarin de Nexit wordt bewierookt als een stap die Nederland sowieso financieel voordeel gaat opleveren.

Capital Economics heeft vooral naar de lange termijn gekeken - twintig jaar - en komt dan op voordelen van 7.100 euro en per Nederlander van een Nexit, en mogelijk meer. Het gaat hierbij om de baten van de toename van de economische groei.

Rooskleurig, ook op korte termijn

Maar ook op de korte termijn zag Capital Economics geen grote beren op de weg. Letterlijk staat er dit in het rapport:

"Regardless of the outcome of any Netherlands-European Union trade negotiations and using our cautious but realistic assumptions, we find that Dutch gross domestic product is improved by withdrawing from the bloc, and especially so if further support is to be given by members to peripheral countries. Under these assumptions the Dutch economy initially benefits from monetary and fiscal stimuli, and once these are scaled back, the other benefits of exit continue to build over time."

Dit grafiekje uit het rapport geeft een suggestie van het effect van een Nexit op de economische groei: die is een jaar lang neutraal en daarna positief.

(klik voor uitvergroting)

capital economics

Je zou dan verwachten dat er binnen een begrotingsperiode van vier jaar positieve effecten zijn op de staatskas. Maar daar staat dus een groot vraagteken in het verkiezingsprogramma van de PVV.

Onvermelde risico's

Op de inschattingen van Capital Economics valt het nodige af te dingen, zoals ik eerder schreef in deze analyse op Z24.

Zo verwacht het Britse onderzoeksbureau dat de herintroductie van de gulden, die geacht wordt vrij te bewegen ten opzichte van de euro - geen noemenswaardige kosten meebrengt voor Nederlandse im- en exporteurs.

Het bureau gaat er ook vanuit dat Nederland zonder problemen gunstige handelsovereenkomsten kan sluiten met de achterblijvende EU-landen. Verder is er geen risicoanalyse gemaakt van bijvoorbeeld een mogelijk vertrek van hoofdkantoren van multinationale bedrijven uit Nederland, als het fiscale en reguleringsklimaat voor Nederland minder gunstig uitpakt bij een Nexit.

Ook de kortetermijngevolgen van dalende investeringen als gevolg van onzekerheid over de uitkomst van Nexit-onderhandelingen zijn niet ingecalculeerd door Capital Economics.

Nu kun je het eerlijk noemen dat de PVV aangeeft op korte termijn geen cijfers te willen plakken het effect van Nexit op de staatsbegroting. Maar het lijkt ook een beetje op het wegpoetsen van mogelijk slecht nieuws.

Lees hier meer over het verkiezingsprogramma van de PVV.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl