Het kabinet trekt de komende jaren 65 miljoen euro uit om Nederland nog meer op de kaart te zetten als startup-paradijs. Daarmee krijgt prins Constantijn zijn zin. Hij gaat nog vier jaar door als speciaal ambassadeur voor startende en snelgroeiende bedrijven.

Constantijn volgde in 2016 Neelie Kroes op als hoofd van StartupDelta, een initiatief van het ministerie van Economische Zaken om Nederlandse startups te ondersteunen.

In een interview met ICT-tijdschrift Computable in januari liet hij doorschemeren de functie neer te leggen als er niet meer geld bij zou komen. StartupDelta moest het de afgelopen jaren doen met jaarlijks 4,5 miljoen euro aan subsidie.

“Ik ga alleen door als de ambitie voor StartupDelta vanuit de overheid en andere partijen een stuk hoger wordt”, aldus de startup-prins. “Nu proberen we met minimale middelen maximaal te presteren, maar als je claimt de eerste te willen zijn in Europa, dan moet je meer doen.”

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken maakte maandag bekend dat er inderdaad meer geld komt voor TechLeap.NL, de nieuwe naam waaronder StartupDelta wordt voortgezet. In een brief aan de Tweede Kamer van twaalf kantjes schrijft Keijzer dat het kabinet de komende vier jaar 65 miljoen euro uittrekt om het klimaat voor jonge, snelgroeiende bedrijven te verbeteren.

Groeiprogramma

Er komt onder meer een "nationaal groeiprogramma", waarin jaarlijks vijftig Nederlandse scaleups toegang krijgen tot kapitaal, talent en potentiële klanten. Ook wil Keijzer een proef doen waarbij startups essentiële personeelsleden van buiten de EU mee naar Nederland kunnen nemen. Dat moet Nederland aantrekkelijker maken voor buitenlandse startende bedrijven.

Constantijn is blij met de toezegging van het kabinet. "Ik heb een paar kritische noten gekraakt en daar is naar geluisterd", zegt hij tegen het AD. Om jonge bedrijven te helpen, wil hij geslaagde ondernemers zoals Jitse Groen van Takeaway.com actiever betrekken bij TechLeap.NL.

De prins heeft als doel dat er vanaf 2020 elk jaar twee Nederlandse 'unicorns' bijkomen. Dat zijn bedrijven die meer dan 1 miljard dollar waard zijn. "In bijvoorbeeld Israël en Zweden lukt dat ook, dus waarom niet hier?"

Lees meer: