De gezaghebbende Britse krant Financial Times heeft onlangs zijn jaarlijkse lijst van duizend snelstgroeiende Europese bedrijven bekend gemaakt. Bij de bovenste 200 daarvan zitten negen Nederlandse bedrijven: NBWM, Sendcloud, reiskundig.nl, Custom group, Guts & Gusto, Global internet, Mint Tower Capital, JAM en Scribbr.

De FT heeft om tot die lijst te komen gekeken naar de omzetgroei van Europese bedrijven tussen 2014 en 2017. Het snelstgroeiende bedrijf van Europa is het Britse Blue Motor Science dat financiering aanbiedt voor de aankoop van auto’s op de voet gevolgd door de eveneens Britse maaltijdbezorger Deliveroo.

Ondanks dat de Britten de twee eerste posities innemen zijn Duitse bedrijven het best vertegenwoordigd in de lijst, maar liefst 230 van de 1.000 snelstgroeiende bedrijven hebben hun hoofdkantoor in Duitsland.

Maar Nederland doet het met negen bedrijven bij de beste tweehonderd zeker ook niet gek. Dit is de omzetgroei tussen 2014 en 2017 van de Nederlandse bedrijven in de hoogste regionen van de lijst en dit doen ze:


164. Scribbr – Omzetgroei: 785%

Scribbr biedt studenten een nakijkservice voor hun scripties en een plagiaatcheck. Het team van Scribbr zoekt naar taal- en stijlfouten, maar bekijkt ook de structuur, lay-out en bronvermelding van een scriptie en komt met verbetersuggesties.


159. JAM - Omzetgroei: 803%

JAM is een vacature- en bemiddelingssite voor jongeren en starters, die zich richt op bijbanen, vakantiewerk en startersfuncties. Het bedrijf biedt een app waarmee jongeren zelf hun beschikbaarheid en wensen kunnen aangeven en vrijwel al hun werkgerelateerde zaken online kunnen regelen.


149. Mint Tower Capital - Omzetgroei: 860%

De op Beursplein 5 in Amsterdam gevestigde investeringsmaatschappij Mint Tower Capital werd in 2010 opgericht door drie van ABN AMRO afkomstige financieel specialisten en een vierde partner van Oasis Capital in Londen.


108. Global internet - Omzetgroei: 1.068%

Global Internet biedt bedrijven vrijwel overal ter wereld snelle internetaansluitingen en opereert vanuit Amsterdam, São Paulo en Manilla. Het internetbedrijf bestaat sinds 2012.


107. Guts & Gusto - Omzetgroei: 1.078%

Guts & Gusto is een populaire webshop voor schoenen en kleding, die wereldwijd bezorgt. Het in 2007 opgerichte bedrijf heeft in Nederland ook vier fysieke winkels: in Arnhem, Utrecht, Enschede en Eindhoven.


104. Custom Group - Omzetgroei: 1.090%

Het in Amsterdam gevestigde e-commerce bedrijf Custom Concepts is gespecialiseerd in het omzetten van zakelijke marketingideeën in tastbare gepersonaliseerde producten, zoals bijvoorbeeld telefoonhoesjes, tennisballen of USB-sticks.


76. Reiskundig.nl - Omzetgroei: 1.296%

Reisorganisatie reiskundig.nl organiseert schoolreizen, studiereizen, werkweken en outdoorreizen voor scholen. Vrijwel alle bestemmingen liggen in Europa, maar er zit ook een aantal Amerikaanse steden in het aanbod.


51. Sendcloud - Omzetgroei: 1.666%

Sendcloud is een verzendtool voor webshops en werkt daarvoor samen met de vervoerders DHL, PostNL, DPD, Same Day en UPS. Het bedrijf werd in 2012 opgericht en kan wereldwijd pakketjes laten bezorgen.


10. NBWM - Omzetgroei: 4.652%

Het in 2013 opgericht fintechbedrijf NBWM richt zich op internationale betalingen voor bedrijven en particulieren en belooft scherpe wisselkoersen. Voluit heet het op Beursplein 5 in Amsterdam gevestigde bedrijf Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij.

Lees meer over ondernemen: